Nieuw perspectief
De gemeente Arnhem en Menzis kennen sinds mei 2017 de Regeling Uitstroom Bijstandsgerechtigden (RUB). Deze alternatieve betalingsregeling geeft verzekerden met premieschulden weer perspectief. Wethouder Martien Louwers (met schulddienstverlening in portefeuille) noemt het succesvol afsluiten van de eerste 3 jaar een mooi resultaat: “Honderden Arnhemmers hebben zo sneller hun schuld bij Menzis afgelost en zijn verzekerd gebleven. Deze werkwijze past heel goed bij onze ambitie om alle Arnhemmers schuldenvrij te maken. We gaan er dus zeker mee door en zien graag dat andere schuldeisers het voorbeeld van Menzis volgen.”
Eerder te fors gestraft
Volgens Marieke Fieten (directeur Klant & Operations bij Menzis) werden verzekerden die meer dan een half jaar hun premie niet betaalden, te fors gestraft vóórdat de RUB bestond. Toen hadden ze alleen nog recht op een basisverzekering, moesten ze hun achterstand terugbetalen én kregen ze daarbovenop maandelijks 35 euro boete.
Minder stress; betere gezondheid
“Met de regeling hopen we mensen weer grip op hun leven te geven. Dat zorgt voor minder stress en verbetert hun gezondheid op de lange termijn”, licht Marieke Fieten het positieve effect van de RUB toe. Vanaf mei 2017 konden inwoners in de bijstand, die een betalingsachterstand van meer dan een half jaar hadden, hun schuld boetevrij aflossen. Zo’n 250 deelnemers startten op dat moment. Elke maand betaalden zij 25 euro, die de gemeente samen met de zorgpremie van hun uitkering afhaalde.
Daarnaast mochten ze een aanvullende verzekering afsluiten. Een groot verschil dus met de situatie vóór de RUB. Marieke: “Wie niet aanvullend verzekerd is, gaat zorg mijden uit angst voor de kosten. We zagen bijvoorbeeld dat kinderen geen beugel kregen. Maar een goed gebit draagt juist bij aan het zelfvertrouwen van een kind. De maatschappelijke kosten voor iemand die steeds dieper in de problemen raakt, zijn veel groter dan het restbedrag dat we nu kwijtschelden.”
Schone lei motiveert
Inmiddels zijn er 196 inwoners uit het project gestroomd. Ze hebben 3 jaar lang afgelost en daarmee hun oorspronkelijke betalingsachterstand deels weggewerkt. Voor hun schuld hoeven ze geen boete meer te betalen. Zo kunnen zij met een schone lei beginnen. De praktijk wijst uit dat deze nieuwe start motiveert om vanaf nu wél te betalen. “En van zo’n gedragsverbetering profiteren zowel de verzekerden als de samenleving”, aldus Marieke.
Kwart minder wanbetalers
Enschede was de eerste gemeente waarmee Menzis in 2016 de RUB begon. Arnhem volgde niet lang daarna. Ondertussen hebben meer gemeenten een soortgelijke regeling getroffen: Almelo, Almere, Appingedam, Borne, Delfzijl, Den Haag, Dinkelland, Drentsche Aa, Ede, Enschede, Groningen, Haaksbergen, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Loppersum, Losser, Oldenzaal, Rijssen-Holten, Tubbergen, Twenterand en Wierden. Mede hierdoor zijn er 10.000 minder wanbetalers; een kwart van het totaal.
Bron: Menzis.nl