Dat stelt het Verbond van Verzekeraars in een eerste reactie op het Deloitte-onderzoek. "De bevindingen bevestigen in grote lijnen het beeld uit de databronnen die levensverzekeraars nu gebruiken’’, aldus directeur Harold Herbert van het Verbond. "Maar het is voor het eerst dat een enorm scala aan aandoeningen en hun impact op de levensverwachting bij elkaar is gebracht’’.
Chronische aandoeningen
In Nederland heeft ruim een op de drie mensen een of meerdere chronische aandoeningen, uiteenlopend van diabetes, psychische aandoeningen, hartklachten tot minder ‘ernstige’ aandoeningen zoals hooikoorts. Bij het aanvragen van een overlijdensrisicoverzekering leidt het hebben van een chronische aandoening niet vaak tot een afwijzing, wel kan het tot gevolg hebben dat de verzekeraar een premieopslag berekent als de levensverwachting ongunstiger is in vergelijking met leeftijdsgenoten zonder de betreffende aandoening. Zo’n 80% van de aanvragen voor overlijdensrisicoverzekeringen, inclusief die van chronisch zieken, kan worden geaccepteerd tegen de normale premie. Zo’n vijftien procent wordt geaccepteerd tegen een opslag, en circa vijf procent wordt afgewezen.
Het Verbond zet zich op verschillende manieren in om te bevorderen dat het inschatten van gezondheidsrisico’s op een professionele manier en op basis van toetsbare en actuele informatie gebeurt.