Opvallend is dat er in 2015 flink meer incidentonderzoeken plaatsvonden bij verzekeringen waarbij de financiële impact van fraude relatief hoog is: bij hypotheken, leven en arbeidsongeschiktheid. Het CBV ontving maar liefst vijf keer zoveel incidentmeldingen over hypotheek-gerelateerde verzekeringen.
‘Gouden’ tips en informatie
De factsheet maakt goed duidelijk dat samenwerking en informatiedeling loont. Allereerst natuurlijk tussen verzekeraars onderling: des te meer onderzoeksinformatie zij melden, hoe gerichter het CBV te werk kan gaan. Daarnaast ook met partijen als de politie en het OM. Zo kon het CBV de belanghebbende verzekeraars na een politietip informeren over een mobiel die niet gestolen bleek en twee inbraken die niet hebben plaatsgevonden. Verder bleken twee sterfgevallen moord te zijn om verzekeringsuitkeringen te innen; de dader kon – uiteraard – fluiten naar zijn claims op de overlijdensrisicoverzekeringen van zijn slachtoffers en kreeg levenslang.
Verder bleken tips zowel letterlijk als figuurlijk goud waard. In 2015 deed de politie veelvuldig een beroep op het CBV om garant te staan voor uit te keren tipgeld. In achttien met succes afgeronde politieonderzoeken hebben verzekeraars in totaal 14.500 euro aan tipgeld betaald. De dagwaarde van de goederen die door de tips zijn teruggevonden, was bijna 188.000 euro.
Meer weten?
Nieuwsgierig naar de nieuwe top 10 van incidentonderzoeken? Of meer voorbeelden uit de praktijk? Download de factsheet.