Skip to Content

Bouman staat voor een volle zaal met veelbelovende managers in de verzekeringssector en laat er weinig misverstand over bestaan. “We gaan een toer door de wereldeconomie maken en één ding is zeker: 2019 lijkt een komisch jaar te worden. De Brexit ontwikkelt zich zo ongeveer per seconde en inmiddels weet iedereen hoe het stemmen werkt in het Britse Lagerhuis. De stemmingen waren zelfs op de Japanse tv te zien.”

Periode van paars
Hij heeft zijn lezing geïnspireerd op ons klimaat en het weer. Onder een stralende hemel laat hij de kwartaalgroei van ons land sinds 2008 zien. Er is geen wolkje aan de lucht. “Dat klopt aardig”, aldus Bouman. “In het veld van de Euro-ellende doen wij het best aardig.”
Als bewijs laat hij een grafiek zien die het aantal aaneengesloten kwartalen met groei toont, van de jaren zestig tot nu toe. Overall winnaar is de periode 1994-2001 geworden, met 32 kwartalen achtereen in totaal 34 procent groei van het bbp. Ter vergelijking: in de jaren 2014 tot en met 2018 is er sprake van 19 kwartalen en 12 procent. Bouman wijst naar die koppositie (1994-2001) en merkt licht cynisch op: “Weet u nog, die periode van paars. Dat was die foute regering die alles en nog wat ging privatiseren.”

Tijd voor recessie
Met donkere wolken op de achtergrond vraagt hij zich vervolgens af of het “weer tijd is voor een (Europese) recessie? Na zoveel jaren groei zal het straks immers wel weer over zijn?” Bouman noemt het “opvallend” dat wij zelfs in jaren dat het beter gaat, nog somber zijn.
Inmiddels is ook het CPB een stuk minder optimistisch in zijn ramingen en dat snapt hij wel. “Er zitten wel wat donders en bliksems in de lucht die de economische groei in Europa bedreigen. Hij noemt bijvoorbeeld de wereldhandel, de Duitse auto-industrie, de Franse terugval, de Brexit-angst, de krappe arbeidsmarkt en de handelsoorlog. Grote vraag is wat hem betreft of China afkoelt. “Als China hoest, is meteen de hele wereld verkouden.”
Tot slot schetst Bouman kort de geschiedenis van Brexit. Hij laat onder meer een plaatje zien van May die onder een paraplu schuilt voor de regen, en concludeert dan droog “dat we eigenlijk nog steeds in juni 2016 zitten. Toen was er de intentie om uit de EU te stappen en die is er nog steeds.”
De onzekerheid is slecht nieuws voor de economie. “De opties veranderen zo ongeveer elke dag en wat moet je daar als ondernemer of belegger nou mee? De onzekerheid duurt voort en één ding weet ik wel: bij een no-deal zijn wij de grote verliezer.”

Vergeet de klant
Nieuwsgierig naar meer van Mathijs Bouman? Binnenkort verschijnt een speciale longread, waarin Bouman in een uitgebreid interview onder meer ingaat op de vraag hoe we om moeten gaan met onze arbeidsmarkt. “Het grootste probleem waarom we economisch niet meer kunnen groeien? We hebben geen mensen.”
Zijn boodschap aan de managers van morgen is dan ook helder: “Vergeet de klant. Het gaat in de toekomst om je personeel, dat moet je pamperen.”

Over de Verbondscourse

Dit jaar is het de dertiende keer dat het Verbond van Verzekeraars een Verbondscourse voor veelbelovende, talentvolle managers van verzekeraars organiseert. In vier blokken worden de deelnemers meegenomen naar de wereld van het Verbond en krijgen ze te maken met diverse thema’s, dilemma’s en keuzes.

Blok 1 vond in maart plaats, met inspirerende sprekers als Mathijs Bouman en Arend Jan Boekestijn. In blok 2 krijgen de deelnemers met de politieke arena te maken en bezoeken ze onder meer de Tweede Kamer en VNO-NCW.