Skip to Content

Afgelopen week laaide de discussie weer op, toen reisorganisatie Corendon in het consumentenprogramma Kassa verscheen. In tegenstelling tot andere reisorganisaties biedt Corendon sinds kort weer vakanties naar Tunesië aan. Maar het ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt nog altijd reizen naar dit gebied, dat de code oranje/rood heeft meegekregen.

Gedekt of niet?
Volgens het programma Kassa is er geen dekking in landen met code oranje of rood. Maar Corendon stelt dat je wel bent gedekt voor kosten, behalve kosten door een aanslag. Dit geldt volgens hen in Tunesië, maar ook in alle andere landen ter wereld. Hoe zit het nou?

Code oranje of rood
Bij reisadvies oranje en rood bent u niet verzekerd als u – ondanks het negatieve reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken – toch afreist naar het betreffende land. Wat wel gedekt is, is bijvoorbeeld zoekgeraakte bagage, zolang de oorzaak losstaat van de veiligheidssituatie. Als het ministerie dus afraadt om te reizen, zal het Calamiteitenfonds beslissen of er een ‘uitkeringsgerechtigde situatie’ is. Als dat het geval is, krijgt u uw geld terug van de touroperator, niet van de reisverzekeraar.

Stel dat u net een vakantie hebt geboekt, maar de situatie in uw land van bestemming verandert plotseling. Het ontstaan van een negatief advies ná het boeken van uw reis is bij sommige verzekeraars een geldige annuleringsreden. Raadpleeg uw verzekeraar voor meer informatie hierover.

Bent u benieuwd hoe een reisadvies tot stand komt? Lees er meer over op de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.