Skip to Content

Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek telde vorig jaar 103.657 brandclaims. Dat betekent dat verzekeraars weten wanneer en waar er branden in en om de woning plaatsvinden. De brandweer op haar beurt doet vaak onderzoek naar woningbranden en weet als geen ander hoe brand kan worden voorkomen. De top vijf van brandoorzaken bestaat uit koken, stoken, elektrische apparaten, elektra en roken. Het is een cliché, maar de brandweer geeft nog steeds de tip om niet in bed te roken. “Brand door roken in bed blijft een van de belangrijkste oorzaken van een (fatale) woningbrand.”

Koken
Een ander advies om brand te voorkomen, is om brandbare materialen uit de buurt te houden als je gaat koken. “Houd ook een passend deksel in de buurt om de brand te doven als de vlam in de pan slaat”, aldus de brandweer.
In het kader van het stoken, geldt het advies om minimaal één keer per jaar de schoorsteen te laten vegen door een erkende schoorsteenveger. “En te stoken met droog en schoon hout.”
Voor elektra en elektrische apparaten geldt dat je zo min mogelijk apparatuur aan moeten laten staan als je niet thuis bent. En gebruik goedgekerurde, niet beschadigde snoeren en stekkerdozen die je beter niet onderling met elkaar kunt verbinden. Daarnaast waarschuwt de brandweer voor het zogenoemde overladen. “Als je telefoon, tablet of andere apparatuur is opgeladen, trek dan meteen de stekker uit het stopcontact. Laad ook liever niet ’s nachts op. De stekkers kunnen gloeiend heet worden.”

Koolmonoxidevergiftiging
Onder de noemer ‘Ventileer, contoleer en alarmeer’ vraagt de brandweer ten slotte ook aandacht voor wat zij een echte sluipmoordenaar noemt: de koolmonoxide. Jaarlijks overlijden gemiddeld maar liefst elf personen aan een koolmonoxidevergifitiging en zo’n 150 mensen belanden in het ziekenhuis. De brandweer benadrukt dat “bijna de helft van de ongevallen wordt veroorzaakt door een moderne cv-ketel”. Ze adviseert daarom om koolmonoxidemelders op te hangen, liefst aan het plafond in de ruimte waar de cv-ketel, geiser of kachel hangt. In overige ruimten moet de melder op ademhoogte worden gehangen.
Behoefte aan meer tips om brand te voorkomen? Ga naar www.verkleindekansopbrand.nl.