Skip to Content

Opmerkelijk is, aldus Yarden, dat we wel graag de regie over onze eigen uitvaart willen hebben, maar het niet goed regelen. Zo vindt maar liefst veertig procent het belangrijk dat er wordt gesproken op zijn/haar afscheid en bijna zes op de tien mensen willen zelfs weten wat er precies over hen wordt gezegd. Ook als het gaat om de genodigden wil het merendeel (59 procent) een behoorlijke vinger in de pap hebben.

Regie op eigen uitvaart
“Zowel het onderzoek als de dagelijkse praktijk laten zien hoe moeilijk het kennelijk is om over onze eigen uitvaart na te denken”, vertelt Sabrina Franken, directeur Uitvaartverzorging Yarden. Ze benadrukt het belang van goed overleg, ook omdat het vaak voorkomt dat nabestaanden iets anders willen dan de overledene. “Mensen beweren vaak dat veel uitvaartelementen vooral zijn bedoeld voor de nabestaanden. Denk aan de gastenlijst, de muziek, de locatie en de speeches. Bijna vier op de tien mensen vinden dat er best mag worden gesleuteld aan de wensen van de overledene. Maar tegelijkertijd willen we zelf de touwtjes in handen hebben als het om onze eigen uitvaart gaat.”

Overtreding van de wet
Haar tip is helder. Bespreek je wensen vooraf. “Mensen weten dat vaak niet, maar als de overledene zijn of haar wensen heeft vastgelegd, terwijl die niet worden nageleefd, dan wordt de wet overtreden. Die stelt namelijk dat de wens van de overledene voorgaat. En juist in een emotioneel beladen situatie als het afscheid van een dierbare, wil je de juiste keuzes maken. Het helpt echt om de wensen vooraf met elkaar te bespreken.”