Opvallend in het overzicht, dat tot en met oktober loopt, is verder dat bijna de helft (ruim 45 procent) van de bestemmingen een bedrijfspand betreft. De bedrijfsverzamelgebouwen (11,3 procent), stallen (8,5 procent) en horecagelegenheden (8,5 procent) vormen samen bijna een derde van de grote branden. En er waren dit jaar een aantal forse branden bij woonhuizen.
In 2016 zorgden in totaal 150 branden voor 470 miljoen euro schade, terwijl een jaar eerder 130 branden leidden tot meer dan 700 miljoen euro schade.
Eerste start
Het gaat in alle 71 gevallen tot en met eind oktober om een brand met een vermoedelijke schade van meer dan één miljoen euro, waarbij de stichting namens gezamenlijke verzekeraars in actie is gekomen. Volgens beleidsadviseur Timo Brinkman van het Verbond zijn de cijfers over miljoenenbranden pas “een eerste start van een breder pakket aan cijfers waar het Verbond en de Stichting Salvage in 2019 verder aan zullen werken”.
Stichting Salvage De Stichting Salvage helpt gedupeerden met aandacht, actie en advies. De 140 Salvage-coördinatoren, ervaren experts die bij onafhankelijke expertisebureaus werken, zijn binnen een uur na oproep van de brandweer aanwezig. Namens alle brandverzekeraars in Nederland staat Salvage 24-7 en 365 dagen per jaar klaar om iedereen die is getroffen door brand, water- of stormschade te helpen. Zo is Salvage in 2017 voor hulp en schadebeperking aan 7.360 objecten opgeroepen, het grootste aantal sinds de oprichting in 1986. |