Met Equal Pay Day wordt ieder jaar aandacht gevraagd voor de beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen. Maar hoe zit het op de werkvloer:
Vraag jij een vrouwelijke sollicitant naar het laatst verdiende loon?
Equal pay day
Op 14 november was het Equal Pay Day. Dat is de dag waarop vrouwen symbolisch de rest van het jaar onbetaald werken. Over een volledig werkend leven loopt het verschil in loon op tot gemiddeld € 300.000. Hoewel de loonkloof langzaam kleiner wordt, gaat het tempo niet snel genoeg.
Wat verdien jij?
Het klinkt logisch: vraag aan een collega wat hij/zij verdient en maak het onderwerp op deze manier bespreekbaar. Zo werkt het in de praktijk helaas niet, want er wordt nu eenmaal niet makkelijk over salaris gesproken. Ook mogen zulke persoonlijke gegevens niet zomaar door een werkgever worden gedeeld. In de privacywetgeving is vastgelegd dat salarisinformatie onder persoonlijke gegevens valt. Het openbaar maken hiervan is dus niet toegestaan.
Loonkloof financiële sector
In de financiële dienstverlening is de loonkloof het grootst. In 2023 was dat 22 procent. Ook bij verzekeraars is er nog een wereld te winnen. Het is wel belangrijk om een onderscheid te maken tussen neutrale en niet-neutrale factoren.
Een korte uitleg. Een deel van het beloningsverschil is verklaarbaar door objectieve, neutrale factoren, zoals de sector of het functieniveau. De hogere en beter betaalde posities worden namelijk onevenredig vaak vervuld door mannen. Maar een deel van de loonkloof komt ook voort uit niet-neutrale factoren. Salarisonderhandelingen of aansluiten bij het laatstverdiende salaris pakken bijvoorbeeld veel vaker in het nadeel van vrouwen uit.
Deeltijd werken
Daarnaast krijgen deeltijders en werknemers met een tijdelijk contract soms een lager uurloon dan hun collega’s die voltijd werken en een vast contract hebben. Omdat vrouwen doorgaans vaker in deeltijd werken en tijdelijke contracten hebben, valt hun loon gemiddeld ook lager uit.
En tot slot blijft een deel van de loonkloof onverklaard. In het bedrijfsleven is dit zes procent (Zie CBS monitor loonverschillen 2023).
Nieuwe wet- en regelgeving
Los van het gegeven dat cao-partijen met elkaar hebben afgesproken gelijke beloning verder te onderzoeken, gelden er sinds vorig jaar nieuwe EU-regels over gelijke beloning en loontransparantie. Werkgevers moeten transparant zijn over de beloning van vrouwen en mannen, de criteria die zij hanteren en de genderloonkloof. Werknemers krijgen meer rechten om ongelijke beloning aan te tonen en aan te pakken. Deze EU-regels moeten vanaf juni 2026 in Nederlandse wetgeving zijn omgezet. Ook voor de CSRD, de EU-duurzaamheidsrapportage, rapporteren werkgevers over de loonkloof.
Meer informatie
Het Verbond van Verzekeraars besteedt de komende tijd meer aandacht aan gelijke beloning. Bekijk hier alvast het webinar Gelijke beloning tussen mannen en vrouwen. Hoe zit dat in de verzekeringsbranche?