
Het UWV heeft in de periode 2020 tot en met 2024 bovengemiddeld vaak fouten gemaakt bij de vaststelling van het zogenoemde WIA-dagloon. Het UWV gaat daarom 43.000 dossiers nader onderzoeken. De financiële gevolgen zijn pas na de handmatige controle duidelijk. Inmiddels heeft UWV voor zijn eigen jaarrekening becijferd dat de gemiddelde fout ongeveer €1.100 euro bedraagt. UWV gaf eerder aan dat te hoge uitkeringen in beginsel niet worden teruggevorderd (tenzij klanten konden weten dat er fouten zijn gemaakt) en dat een opwaartse correctie wel wordt doorgevoerd.
'Loonloze tijdvakken'
Daarnaast oordeelde de rechter in 2024 dat de wettelijke regels voor de zogenoemde ‘loonloze tijdvakken’ moeten worden aangepast. Dit is de periode waarin een werknemer geen loon ontvangt van zijn werkgever, maar waarin hij wel verzekerd blijft voor sociale zekerheidsregelingen. De oude regels zijn volgens de rechter in strijd met het verbod op discriminatie. Het UWV moet daarom voor 26.000 dossiers het dagloon en de hoogte van de WIA-uitkering opnieuw berekenen
In maart van dit jaar maakte het UWV bekend dat bij het aanpassen van de maatmanlonen aan de stijging van de gemiddelde lonen sinds november 2023 kleine verschillen zijn ontstaan in de indexcijfers die zijn gebruikt. De verschillen kunnen van invloed zijn op het arbeidsongeschiktheidspercentage en daarmee op de uitkering die mensen ontvangen. De precieze gevolgen van de afwijkingen worden nog in kaart gebracht.
Inkomens- en pensioenverzekeraars
De fouten kunnen ook van invloed zijn op inkomens- en pensioenverzekeraars. Als het UWV een uitkering corrigeert, dan kan dat ook leiden tot een correctie van de uitkering van deze verzekeraars. Daarnaast kunnen klanten te maken krijgen met aanpassingen bij toeslagen, bijstand en/of belastingen.
Belangrijk punt voor inkomensverzekeraars is dat nog niet alle foute dossiers zijn geïdentificeerd. Dit komt doordat het UWV niet altijd weet of er sprake is van aanvullende uitkeringen vanuit een inkomensverzekeraar. Bij pensioenverzekeraars speelt dit niet.
Mocht het arbeidsongeschiktheidspercentage worden geraakt, dan is dat potentieel impactvol voor zowel inkomensverzekeraars als pensioenverzekeraars.
Omdat aanpassingen door het UWV ook kunnen leiden tot wijzigingen van de uitkering van verzekeraars, is het daarnaast van belang te zorgen dat alle processen goed verlopen. Hierover vindt nog overleg met het UWV plaats. Ook is het van belang hoe het UWV omgaat met het verrekenen van te hoge of te lage uitkeringen met werkgevers.
Aansprakelijkheidsverzekeraars
De foutieve vaststelling van WIA-uitkeringen kunnen effect hebben op (afgewikkelde) letselschadezaken. De eventuele effecten worden nog nader in kaart gebracht. Voor aansprakelijkheidsverzekeraars heeft het UWV al laten weten dat zij niet over zal gaan tot navorderen als onderzoek uitwijst dat per saldo te weinig verhaald is op een individuele verzekeraar. Indien per saldo teveel verhaald is, dan is het uitgangspunt dat gecompenseerd wordt. Daarover wordt overlegd met de betreffende verzekeraar zodra de omvang van het probleem helder is.