Salvage kan “niet direct” een verklaring geven voor de stijging. “Het totaal aantal Salvagemeldingen lag dit eerste half jaar 0,7% lager dan in 2018. Wel was juni een drukke maand met extreme warmte en veel onweersbuien.” De stichting denkt dat de extreme weersomstandigheden in een enkel geval de oorzaak zijn geweest van een miljoenenbrand. Verder zijn werkzaamheden, accu’s, menselijk handelen en elektra mogelijke oorzaken van deze grote branden die meer dan een miljoen euro schade opleveren.
Meer woningen betrokken
Opmerkelijk is, volgens een woordvoerder, dat dit halfjaar meer woningen zijn betrokken dan in 2018. “Het ging daarbij om woonboerderijen en kapitale villa’s c.q. monumentale panden. Twee derde ging totaal verloren.”
Stichting Salvage wordt bij de meeste branden, die van enige betekenis zijn, ingezet. De cijfers geven dan ook een goed totaalbeeld. De stichting is in 1986 opgericht vanuit een samenwerkingsverband van de gezamenlijke Nederlandse brandverzekeraars en werkt met een landelijk netwerk van Salvagecoördinatoren. Zij worden op verzoek van de meldkamer van de brandweer ingeschakeld voor hulp aan gedupeerden, het beperken van schade en werkzaamheden namens de brandverzekeraars. De waardering door gedupeerden is al jarenlang zeer hoog.