Tabarki noemt zichzelf geen trendwatcher, maar een tijdgeestonderzoeker. En dat onderzoeken doet hij bij voorkeur met eigen ogen. “Als ik achter mijn bureau blijf zitten, zie ik alles door een filter. Een artikel lees ik door de bril van een journalist en een documentaire zie ik door de bril van een documentairemaker. Ik wil zelf waarnemen.”
Zijn streven om alle landen in de wereld te bezoeken, is door corona even on hold gezet. “In februari 2020 heb ik mijn voorlopig laatste nieuwe land bezocht: Belize. Daarvoor was ik in Guatemala, dat nog mooier is, maar wat zo fascinerend is aan beide landen is de fysieke grens die je overgaat. Je stapt letterlijk een andere wereld in.”
Farid Tabarki (Fotografie: Ivar Pel)
Coronavirus
De teller blijft vooralsnog op 155 bezochte landen staan. Het coronavirus gooit roet in het eten en Tabarki waagt zich niet aan een voorspelling wanneer hij weer een nieuw land kan bezoeken. Corona heeft er in ieder geval bij ons voor gezorgd dat de toekomst in het afgelopen jaar extra snel op ons is afgekomen, meent hij. “De toekomst die ik al een paar jaar schets, is in een stroomversnelling gekomen. We omarmen technologie meer dan ooit. Nieuwe mogelijkheden als thuisonderwijs en zorg op afstand hebben in een half jaar tijd een enorme push gekregen.”
Permanente schade
In Het Financieele Dagblad gaf Tabarki eind vorig jaar als antwoord op de vraag wat dé trend voor 2021 is, dat er een einde is gekomen aan het industriële tijdperk. “De pandemie heeft permanente schade toegebracht aan economische, maatschappelijke en politieke structuren en routines. 2021 staat in het teken van de grote schifting.”
We hebben, volgens Tabarki, een tijdperk afgesloten en de nieuwe digitale mogelijkheden - noodgedwongen - omarmd. “De schifting waar ik op doel, heeft ermee te maken wat we wel en wat niet meenemen naar het nieuwe tijdperk. Wat willen we overhouden van die nieuwe mogelijkheden? En wat willen we graag vasthouden van het voor-corona tijdperk?”
Hij voorspelt dat we digitale toepassingen als Zoom en zorg op afstand zeker zullen behouden. “We hoeven niet meer elke dag naar kantoor. Net zoals we ook niet met tachtig man naar een open huis hoeven als er een woning te huur of te koop staat. Dat kan prima op afstand.”
"We hoeven niet meer elke dag naar kantoor"
Samenzijn
Daarnaast verwacht Tabarki dat samenzijn ook echt weer samenzijn zal worden. “In plaats van ‘gewoon’ weer naar kantoor, gaan we straks naar de zaak om met collega’s samen te zijn en aan teambuilding te werken. Dat achter de pc zitten, kunnen we nu immers overal.”
Corona heeft ons geleerd dat we afhankelijk zijn van elkaar, maar ook dat een goede relatie niet zo vanzelfsprekend is, benadrukt Tabarki. “Vraag voor de grap maar eens aan iemand die in het afgelopen jaar aan een nieuwe baan is begonnen hoe dat werkt. Het is al knap lastig om in coronatijd een goede relatie in stand te houden, laat staan dat je een nieuwe relatie moet opbouwen. De bewustwording wanneer we fysiek en wanneer digitaal met elkaar willen omgaan, is in 2020 een stuk helderder geworden.”
Veerkracht
Aan de andere kant noemt Tabarki dat nieuwe tijdperk “zeker nog geen gelopen race”. “Het is zaak om in 2021 de innovatie overeind te houden. Dat wordt hard werken, want vergis je niet in de taaiheid van culturen. Of in ingeslepen patronen. Als straks alles weer normaal is, moeten we oppassen dat we niet weer terugzakken naar het oude leven. Voor je het weet, zit je weer vijf dagen op kantoor.”
Dat betekent volgens hem dat een manager straks op moet blijven letten hoe hij zijn mensen aan wil sturen, maar het betekent ook dat we op zoek moeten naar nieuwe veerkracht. “We hebben in de coronacrisis al veel veerkracht laten zien. De rek raakt er een beetje uit, terwijl je dat juist nodig hebt om mensen mee te kunnen nemen in de technologische vooruitgang. Hetzelfde geldt voor vet op de botten. Een beetje vet is gezond. Anders kun je niet interen. We zullen daarom ook in 2021 op zoek moeten naar mogelijkheden om weer wat vet op de botten te krijgen. Er is altijd iets van overmaat nodig om mensen mee te kunnen nemen in technologische vooruitgang en ervoor te zorgen dat ze mee-veranderen met de arbeidsmarkt.”
"Een beetje vet is gezond. Anders kun je niet interen"
Cyberrisico’s
Ligt daar wellicht een belangrijke rol voor verzekeraars? “Dat lijkt me wel. De boost aan investeringen in technologie is weliswaar uit nood geboren, maar brengt ook weer allerlei nieuwe risico’s met zich mee. En alle risico’s die we kunnen voorkomen, moeten we ook voorkomen. Verzekeraars kunnen als geen ander die risico’s voorspellen en kunnen daar een cruciale rol in vervullen. Neem alleen cyber eens als voorbeeld. We zijn nu zo afhankelijk van digitalisering geworden dat die cyberrisico’s enorm zijn toegenomen. Dat het goed gaat, wil immers niet zeggen dat het goed blijft gaan. Verzekeraars kunnen helpen bij het in kaart brengen van die toekomstige risico’s en moeten zelf ook investeren in goede ict’ers. Ze hebben meer kennis en dus meer mensen nodig.”
Energietransitie
En tot slot zullen verzekeraars hun pijlen dit jaar op de energietransitie moeten richten, besluit Tabarki. “Als verzekeraars nu al weten dat woningen en gebouwen moeten worden verduurzaamd, dan kunnen ze de slimme oplossingen meteen meenemen. Het mes snijdt daarbij aan twee kanten. Duurzaamheid gaat vaak hand in hand met smart indicatoren. Als je energieverbruik ineens oploopt, kun je er vergif op innemen dat er een apparaat opraakt of al stuk is. Ik vergelijk het wel eens met een stratenmaker. Hij kan keer op keer de straat openleggen, omdat er steeds weer een nieuwe kabel moet worden getrokken, maar hij kan het ook in één keer tegelijk en goed doen.”
"Duurzaamheid gaat vaak hand in hand met smart oplossingen"