
De onderzoekers concluderen dat de Wts de functie van vangnet onvoldoende waarmaakt. De onderzoekers zien twee opties voor het verbeteren van de huidige situatie. De eerste optie is de huidige Wts aanpassen naar een duidelijkere en snellere regeling. De andere optie is de Wts te vervangen door een publiek-private verzekeringsoplossing, zoals onder andere in België en Frankrijk.
In juni 2024 heeft het vorige kabinet niet gekozen voor een publiek-private verzekeringsoplossing voor schade door overstroming van primaire waterkeringen zoals de zee en grote rivieren. Het Verbond had deze optie echter graag verder verkend. Daartoe zijn wij nog altijd bereid. In plaats daarvan loopt er op dit moment een inventarisatie naar schadeafhandeling vanuit één loket onder regie van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Bij deze oplossing is de eigen verzekeraar het eerste aanspreekpunt voor de consument. De ervaren medewerkers van de (schade)verzekeraar wikkelen de overstromingsschade af vanuit één loket, volgens vaste werkafspraken en op een voor een burger (vooraf) begrijpelijke manier. Om mensen vanaf dag één echt te kunnen helpen, is essentieel dat hierbij vooraf duidelijk is wat wel en wat niet wordt vergoed. Dit is een belangrijke voorwaarde voor verzekeraars om hierin een rol te vervullen. In het eerste kwartaal van 2025 komen naar verwachting de resultaten van deze verkenning.
Woordvoerder
Voor vragen of meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met:

Veilig wonen & ondernemen, cyber, letsel, verkeer, klimaat/duurzaamheid, reizen, aansprakelijkheid, rechtsbijstand, volmacht, verzekeringsfraude- en criminaliteit en zakelijke markt.