Skip to Content

Broers en zussen
Momenteel vallen broers en zussen niet onder de in de Wet affectieschade omschreven kring van gerechtigden, waarbij familieverbanden beperkt zijn tot de eerste graad. Er bestaat een mogelijkheid voor broers en zussen om via de hardheidsclausule alsnog in aanmerking te komen voor vergoeding van affectieschade, maar de criteria hiervoor zijn zeer strikt, waardoor toekenning in de praktijk slechts sporadisch voorkomt. Eerder bleek al een brede maatschappelijke wens en behoefte om de wet op het punt van broers en zussen te wijzigen, door de kring van gerechtigden in de wet uit te breiden. Wij ondersteunen de behoefte aan duidelijkheid en die herkennen we in de toekomstbestendige regeling met de gekozen uitbreiding naar broers en zussen.

In de kabinetsreactie geeft de staatssecretaris voor wat betreft de uitbreiding naar broers en zussen aan dat hij uit wil gaan van gezinseenheid als criterium en daarmee ook meer moderne gezinsvormen onder de wet wil brengen dan het huidige juridische begrip broers en zussen. Ook geeft hij het onderscheid tussen thuis en uitwonende broers en zussen tot uitdrukking te willen laten komen in de toe te kennen bedragen. Het op deze wijze vormgeven van de uitbreiding  kan wat het Verbond van Verzekeraars  betreft bijdragen aan meer helderheid en uitvoerbaarheid.

Impact op schadelast
Uit een uitvraag onder verzekeraars door het Data Analytics Centre (DAC) van het Verbond van Verzekeraars is gebleken dat de betaalde affectieschade door verzekeraars in de periode 2019 – 2022 in totaal ruim € 56 miljoen euro bedraagt. Met de voorgestelde herijking door de staatssecretaris van de genormeerde bedragen met ca 12,5 procent en periodieke herzieningen daarna, zal de betaalde affectieschade door verzekeraars naar de toekomst toe verder toenemen. Dit kan gevolgen hebben voor de hoogte van de premies die verzekeraars hanteren.

Vanwege hoge eigen risico’s liggen de afhandeling en uitkering van schade door medische beroepsfouten grotendeels bij ziekenhuizen zelf, tot wel 90 procent. Wijziging van de wet heeft daardoor ook impact op de kosten van de zorg. De onderzoekers erkennen dit, maar geven aan dat hiervoor geen oplossingen voor de hand liggen.

In het onderzoek en kabinetsreactie wordt verder aandacht gevraagd voor de wijze van het aanbieden van de vergoeding door onder meer verzekeraars. In het onderzoek komen zowel goede als minder goede voorbeelden van communiceren voorbij. Het Verbond heeft  bij de inwerkingtreding van de wet een communicatiewijzer voor leden opgesteld met daarin onder meer handvatten voor persoonlijke en empathische communicatie richting naasten en nabestaanden. Het Verbond vraagt hier waar nodig aandacht voor bij zijn leden.

Woordvoerder

Voor vragen over dit bericht kun je contact opnemen met:

Aandachtsgebied

Veilig wonen & ondernemen, cyber, letsel, verkeer, klimaat/duurzaamheid, reizen, aansprakelijkheid, rechtsbijstand, volmacht, verzekeringsfraude- en criminaliteit, zakelijke markt, zzp'ers, pensioen, hypotheken en bodemdaling. Tijdelijk: kapitaaloverdracht