1. Wat betekent de val van het kabinet voor verzekeraars wat betreft de lopende dossiers?
“De exposure van verzekeraars voor vertraging van wetgeving is nu over het algemeen beperkt. Verschillende relevante wetsvoorstellen, waaronder de Wet toekomst pensioenen, zijn afgelopen tijd al vastgesteld. Kort na het zomerreces wordt besloten welke beleidsvoornemens en wetsvoorstellen de huidige Tweede Kamer nog wil behandelen en wat controversieel wordt verklaard."
2. Controversieel verklaren, wat is dat en hoe gaat dat?
“In het algemeen is het zo dat een demissionair kabinet niet beperkt is in zijn bevoegdheden, maar wel in zijn mogelijkheden. Die mogelijkheden vinden hun grenzen voor een belangrijk deel in de status ‘controversieel’ die de Tweede Kamer kan toekennen. De Kamerleden kunnen onderwerpen aanwijzen waarvan zij vinden dat die niet kunnen worden behandeld. Zij verklaren deze onderwerpen dan controversieel. Het gaat hierbij niet alleen om wetsvoorstellen, maar ook over brieven en nota’s van het kabinet en initiatiefnota’s van Kamerleden. Begin september stellen de Kamercommissies in hun extra procedurevergaderingen een lijst van onderwerpen samen. De groslijsten waarover de commissies gaan vergaderen zullen naar verwachting in de loop van augustus compleet zijn. Over het al dan niet controversieel verklaren van een onderwerp wordt op basis van een gewone meerderheid beslist. In de week van 12 september vindt vervolgens besluitvorming plaats tijdens de plenaire vergadering van de Tweede Kamer.”
"De Kamerleden kunnen onderwerpen aanwijzen waarvan zij vinden dat die niet kunnen worden behandeld. Zij verklaren deze onderwerpen dan controversieel"
3. Tot slot. Wat betekent het allemaal voor het werk van het Verbond?
“Vanuit de brede rol die verzekeraars hebben in de economie en samenleving hebben we veel kennis en inzichten over onderwerpen die nu en komende jaren spelen in de politiek. Bijvoorbeeld over wonen, inkomensbescherming en klimaatverandering en -adaptatie. Onze adviezen sturen we op korte termijn naar de programmacommissies van de politieke partijen. We houden die adviezen kort, want de programmacommissies hebben maar een paar weken om de conceptprogramma’s te schrijven. Het eerste conceptprogramma wordt al eind augustus verwacht. Daarna is het aan de leden van de partijen om het programma aan te vullen, te wijzigen en vast te stellen.
Verder kijken we komende weken of er onderwerpen zijn waarvan het zeer nadelig zou zijn als die door de Kamer controversieel worden verklaard. Als dit het geval is, brengen we dit onder de aandacht bij Kamerleden. Daar zeg ik wel meteen bij dat onze invloed hierop natuurlijk beperkt is.”