Skip to Content

DNB duidt hoofdstuk Sanctieregelgeving uit Leidraad Wwft en Sw na kritiek Verbond

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het Verbond van Verzekeraars heeft DNB geattendeerd op zorgen uit de markt over de druk die DNB op verzekeraars legt om bij de UBO-check voor het screenen van sanctieregelgeving 25% of meer eigendomsrechten te hanteren in plaats van 50% of meer. De toezichthouder heeft na afstemming met het Verbond een toelichting gepubliceerd waarin DNB verduidelijkt dat het slechts als praktisch advies wordt meegegeven in verband met het zeggenschap criterium.

Het hoofdstuk Sanctieregelgeving in de Leidraad Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en Sanctiewet (Sw) stelt instellingen in staat om de sanctieregelingen na te leven, onder andere door frequente screening van hun relaties. De uitleg waarover onduidelijkheid is ontstaan bij instellingen in de verzekeringssector is (pagina 5):

“In de praktijk kunnen instellingen ook bij eigendomspercentages onder 50% de UBO in kaart brengen. Zo is het aan te raden dat instellingen gebruik maken van de definitie van UBO in de Wwft en derhalve alle UBO’s die 25% of meer eigendomsrechten hebben, kennen. Immers, het is ook verboden om tegoeden ter beschikking te stellen aan personen of entiteiten, waarover een gesanctioneerde persoon zeggenschap heeft. Voor zeggenschap is het niet nodig om 50% of meer van de aandelen in handen te hebben. Het risico bestaat dat UBO’s via verschillende entiteiten binnen een structuur toch zeggenschap hebben.”

Er waren instellingen die hierin lazen dat de vaststelling van eigendom in de zin van de Europese sanctieverordeningen steeds aandelenpercentages van 25% of meer dienen te worden bekeken.

Extra duiding DNB

De bovenstaande opvatting is volgens DNB niet juist, want met de beschrijving heeft DNB het praktische advies willen meegeven dat toetsen op een percentage van 25% of meer behulpzaam kan zijn. De toezichthouder dwingt het echter niet af. Het gaat er uiteindelijk om dat instellingen voldoende waarborgen dat niet in strijd met het Europees kader wordt gehandeld. Die waarborgen moeten zich richten op het vaststellen van eigendom, maar ook op zeggenschap. Instellingen kunnen zelf bepalen op welke wijze zij aan de wettelijke normen voldoen.

Omdat de ontstane onduidelijkheid niet wenselijk is, heeft het Verbond in een bestuurlijk overleg met DNB verzocht om een verduidelijking. Daar heeft de toezichthouder gehoor aan gegeven in de vorm van een online toelichting.

Europees gelijk speelveld

Tot slot is het Verbond verheugd dat DNB ook op Europees niveau aandacht zal vragen voor een consistente toepassing van de Europese sanctieregelgeving.

Neem voor meer informatie contact op met Luuk van der Scheer of Jos Schaffers, beleidsadviseurs van het Verbond.


Was dit nuttig?