Skip to Content

Dit doen onze lobbyisten rond de Europese verkiezingen

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Het is wellicht wel het hoogtepunt voor elke Europese lobbyist: De Europese verkiezingen die dit jaar op 6 juni plaatsvinden. Maar wat doet een Verbonds-lobbyist nu in het geheel? Jochem van Stiphout, adviseur Europese en Internationale Zaken bij het Verbond, licht een tipje van de sluier op.

“Voor ons zijn er een paar zaken belangrijk. Zo hebben we ter informatie aan de branche in de aanloop naar de verkiezingen een verkiezingsdebat georganiseerd met vier kandidaat-Europarlementariërs. Centraal in het debat stond hun visie op de financiële sector.”

De lobbyisten zijn ook volop bezig met het kennismaken met mogelijk aanstaande parlementsleden. “We onderzoeken welke ervaring ze hebben, we leggen ze al wat zaken uit over verzekeraars en hopen ze te interesseren om deel te nemen in een commissie die voor ons interessant is. De meest relevante is de Econ-commissie; die gaat namelijk over de economische en monetaire beleid in de EU.”

Wensenlijstje naar ambtenaren

Van groot belang voor de verzekeringslobby zijn niet alleen de parlementariërs, maar ook de ambtenaren van de Europese Commissie. Deze ambtenaren zijn nu al bezig met het inventariseren van plannen die mogelijk in een volgend mandaat (regeringsperiode) worden uitgevoerd. “Wat we vanuit het Verbond nu doen, is met deze ambtenaren in gesprek gaan. We komen dan met onze wensenlijstjes bij hen aanzetten. Zo proberen we met argumenten duidelijk te maken wat er niet goed gaat en wat dus in een volgend mandaat moet worden opgelost. We hopen dan ook dat deze zaken op de lijstjes komen die voor de volgende eurocommissarissen klaarliggen.”

Tot slot zetten de lobbyisten ook in op uitleg aan de parlementariërs na de verkiezingen. “We plannen kennismakingen in en geven uitleg over de rol van de verzekeringssector en hoe we als branche een bijdrage kunnen leveren aan de uitdagingen waar we nu voor staan. Ze moeten ons weten te vinden en begrijpen welke rol verzekeraars kunnen spelen en wat dan wel of niet handig is vanuit wetgeving.”


Was dit nuttig?