
Die vragen stelde Karin Bos (Achmea) vorige week tijdens het Captains Dinner. Bos had de eer om de avond te openen die helemaal in het teken stond van duurzaam schadeherstel. Ze had deze avond graag met een positieve boodschap geopend, maar dat is “in deze bijzonder interessante tijden” lastig. De voorzitter van het platform Klimaat bij het Verbond doelde met die woorden vooral op het terugtrekken van de VS uit het Klimaatakkoord van Parijs. Maar ook op de snoeischaar die de EU in het Omnibus-pakket heeft gezet. En zelfs op de Nederlandse politiek waar de verkiezingen niet zijn gewonnen met groene ambities. “Klimaatverandering lijkt voor velen op de prioriteitenlijst een paar plekken te zijn gedaald, maar gelukkig gaat de energietransitie wel door en blijven in ons land de klimaatdoelstellingen gehandhaafd.”
Duurzaam schadeherstel
Herstel moet de norm worden in de schademarkt. Die ambitie spreken het Verbond van Verzekeraars, het NIVRE en Schoonmakend Nederland uit in het Manifest Duurzaam Schadeherstel. En waren er eerst twintig organisaties die meededen, na het Captains Dinner eind maart, staan er maar liefst vijftig handtekeningen op ‘de deur'. Namens het Verbond van Verzekeraars zette Schadedirecteur Geeke Feiter haar handtekening en Karin Bos tekende namens Achmea. Wil je ook aanhaken? Neem contact op met een van de stuurgroepleden (Geeke Feiter, Marlies van der Meulen, Rob Rommelse of Susan Mogony) of stuur een mail naar Nico Tijsterman.
Opportunisme
Het tempo waarmee sommige bedrijven hun ambities overboord hebben gegooid, kwamen bij Bos nogal opportunistisch over. “Maar", zo benadrukte ze voor een bomvolle zaal in Vianen, “de transitie naar een duurzamere economie lijkt toch echt onontkoombaar. Als we de autonomie van zowel Nederland als Europa willen vergroten, moeten we blijven werken aan de transitie naar een klimaatneutrale en circulaire economie.”
Tegengeluid
En er zijn genoeg positieve tegengeluiden, aldus Bos. “Zo pleitte VNO-NCW onlangs nog met een brede coalitie juist voor een versnelling. En in maart was de Klimaatmiddag van het Verbond volledig uitverkocht. En, nog belangrijker, ik had het idee dat de oproep die Schadedirecteur Geeke Feiter daar deed, werd omarmd: waar de overheid een stap achteruitzet, moeten wij als sector juist een stap vooruit doen. Ik ben het roerend met haar eens. Als keten moeten we koers houden en waar mogelijk nog een extra stap naar voren zetten.”
Preventie
Dé sleutel ligt volgens Bos bij preventie. “Schade voorkomen is duurzamer dan schade herstellen. Maar als er dan toch schade is, dan is het belangrijk hoe we dat herstel doen. Duurzaam schadeherstel, dat is gestoeld op circulariteit en building back better, zorgt er namelijk voor dat Nederland na iedere schade een stukje duurzamer wordt. We kunnen hier echt impact maken.”
Als voorbeelden noemde ze de reparatie van een vloer in plaats van deze te vervangen. En het circulair slopen (en hergebruiken) van beton. “Daarmee besparen we jaarlijks enorm veel CO2.”
Karin Bos: "Een vloer repareren in plaats van vervangen, bespaart jaarlijks veel CO2"
Adaptief herstel
Bos introduceerde ook een nieuwe term in het Van der Valk hotel in Vianen: adaptief schadeherstel. “Als we bij het herstel aanpassingen doorvoeren die ervoor zorgen dat nieuwe schade wordt voorkomen, snijdt het mes aan twee kanten. Zo kunnen we in een woning die kwetsbaar is voor wateroverlast, een waterkerende drempel plaatsen. Of stopcontacten in lage woonruimten op 1m50 plaatsen. En geen elektrische installaties meer te plaatsen in kelderruimtes. Allemaal onder de noemer: kleine moeite, grote impact.”
Samenwerken
Maar de allerbelangrijkste troef had Bos voor het laatst bewaard. “We moeten op een nieuwe manier samenwerken en we hebben de hele keten nodig om impact te maken. Ook de partners die nu nog niet aan boord zijn. Onder het motto ‘alleen ga je sneller, samen kom je verder’ kunnen we het Manifest Duurzaam Schadeherstel succesvol te maken. We kunnen het alleen samen en als we leren van elkaar.”
Meer weten over het Manifest Duurzaam Schadeherstel of interesse om aan te sluiten? Kijk op onze themapagina of stuur een mail naar Nico Tijsterman.