Skip to Content

“Terwijl de druk om open te zijn over het beleggingsbeleid alleen maar toeneemt”, stelt Paul Tops van het Ministerie van Economische Zaken. Beide heren spreken tijdens op 19 mei tijdens het derde webinar in de reeks ‘Hoe breng je beleggingsbeleid in lijn met het IMVO-convenant?’

Praktische handvatten

Tijdens het webinar zal Ras vooral ingaan op de manier waarop middelgrote en kleine verzekeraars transparanter kunnen zijn over hun verantwoord beleggingsbeleid om zo te voldoen aan de afspraken van het IMVO- convenant (hoofdstuk 5). “De Werkgroep Transparantie helpt verzekeraars met praktische papers zoals over de prestatie-indicatoren, de SDG-rapportage en de prioritering van risico’s. Later dit jaar volgen onder meer papers over hoe verzekeraars kunnen publiceren over ondernomen acties na een melding van ernstige misstanden op het gebied van IMVO. Maar ook hoe je communiceert over zinvolle engagement, inclusief de rol van engagementproviders.”

Niet alleen aandacht voor financiële aspecten

Paul Tops van de Directie Topsectoren en Industriebeleid van EZK zal in zijn bijdrage ingaan op de aanpassing van de non-financial reporting guideline (NFI richtlijn) door de Europese Commissie en wat dit betekent voor Nederlandse bedrijven. Deze richtlijn werkt door in nationale wet- en regelgeving van Nederland en andere Europese landen. Het betekent onder meer dat bedrijven (met meer dan 500 medewerkers) moeten rapporteren over materiele niet-financiële aspecten van de bedrijfsvoering. “Kort gezegd komt het erop neer dat er naast de financiële rapportage ook aandacht is voor materiële ecologische en sociale aspecten,” benadrukt Tops. Nu geldt deze aanpassing niet voor kleine en middelgrote verzekeraars, “maar mogelijk ontstaat er indirect wel een impact, bijvoorbeeld door veranderingen in de waarde van sommige beleggingen. Of als er druk ontstaat vanuit aandeelhouders of stakeholders om meer aandacht te besteden aan niet financiële informatie.” Ook staat Tops stil bij de laatste Transparantiebenchmark waar Schiphol als winnaar uit de bus kwam. Tops vertelt wat kleine/middelgrote verzekeraars kunnen leren van de luchthaven Schiphol, zeker nu de aandacht vanuit de samenleving voor maatschappelijk verantwoord ondernemen een rol lijkt te spelen bij hoe -een deel van de- consumenten en klanten hun verzekeraar selecteert.

Meld je nu aan voor een sessie vol praktische handvatten

Andere sprekers tijdens het webinar zijn Joris Oldenziel (Nationaal Contactpunt voor de OESO-richtlijnen) en Wim Bartels (partner Sustainability bij KPMG en lid van de monitoringscommissie van het IMVO-convenant). Het belooft een inspirerende en zeer praktisch webinar te worden, dus meld je nu aan!