Skip to Content

Jochem van Stiphout, adviseur Europese en Internationale Zaken bij het Verbond van Verzekeraars, lichtte tijdens de Algemene Ledenvergadering de Europese actualiteiten toe. Meteen aan het begin van zijn presentatie gaf hij een praktisch voorbeeld van de resultaten die het Verbond in Brussel boekt. “Vier jaar geleden lag er een voorstel voor de herziening van Solvency II dat verzwaring van de kapitaallasten van verzekeraars zou betekenen. En hoewel het nog te vroeg is om echt te juichen, gaan wij er vanuit dat er een flinke verlichting van die kapitaaleisen komt, en dat we de administratieve lasten van verzekeraars met een laag risicoprofiel ook kunnen verminderen.”

AI Verordening

Min of meer hetzelfde geldt voor de AI-Verordening waarover Europa nog steeds in onderhandeling is. Van Stiphout: “Tijdens de behandeling van dit voorstel lag er een tekst waarin zo’n beetje alle toepassingen in de verzekeringssector als hoog risico werden gezien. Gelukkig is dat aantal nu fiks bijgesteld en bovendien zijn de eisen beter gestroomlijnd. Wij verwachten dan ook dat verzekeraars minder last van deze verordening zullen krijgen als de kogel eenmaal door de kerk is.”

Jochem van Stiphout (Foto: Ivar Pel)

Wensenlijstjes

Van Stiphout blikte in zijn presentatie vooral terug. “We zitten in het laatste jaar van de commissie. Volgend jaar zijn er verkiezingen, dus we zijn nu vooral de balans aan het opmaken. Wat hebben we bereikt? Wat niet? En wat komt eraan? Het wordt weer tijd voor wensenlijstjes.”
Hij benadrukte dat er, naast verduurzaming en digitalisering, nog drie belangrijke vraagstukken in Brussel op tafel liggen. “De eerste is het concurrentievermogen. Hoe zorgen we ervoor dat de diverse economische sectoren, waaronder de financiële, goed kunnen blijven concurreren. Zowel onderling als met Azië en Amerika. Vijf jaar geleden, bij het aantreden van de huidige commissie, ging het vooral om ‘zo snel en zo groen mogelijk’. Nu willen we ook nog graag kunnen blijven concurreren met landen die wat langzamer vergroenen dan wij.”

Veiligheid

Het tweede vraagstuk in Brussel betreft veiligheid. “Dat moet je heel breed zien”, hield Van Stiphout zijn gehoor voor. “Het heeft uiteraard met Oekraïne te maken, maar het is niet alleen militair. De digitale veiligheid is nu een veel groter item dan vier jaar geleden. De rol van cyberverzekeringen wordt groter en groter en dan kun je er vergif op innemen dat er wetten en regels aan komen.”

"De digitale veiligheid is een veel groter item dan vier jaar geleden"

Sociale aspecten

Het derde en laatste vraagstuk dat Van Stiphout noemde, is ook veelomvattend en heeft te maken met sociale aspecten. “Bij veel wetgeving die in de afgelopen jaren is gemaakt, is onvoldoende rekening gehouden met de sociale impact die nieuwe wetten kunnen hebben. Hoe kun je er bijvoorbeeld voor zorgen dat de voordelen van verduurzaming of digitalisering door iedereen worden gevoeld? En dat de kosten worden gedragen door degenen die daar het beste toe in staat zijn?”
Daarnaast verwacht Van Stiphout dat de sociale component van ESG sowieso een grotere rol krijgt in Europa. “Het hoe en wat weten we nog niet precies, maar het sociale vraagstuk is zeker een item waar Europa zich de komende jaren over buigt. De ideale toekomst is niet alleen groen, maar ook inclusief én eerlijk.”

Nieuwsgierig naar meer informatie over de impact van Europese wet- en regelgeving voor verzekeraars? Kijk op onze themapagina Verbond in Europa of schrijf je in voor de (leden)nieuwsbrief van het Verbond.|

Aantal wetten en regels neemt snel toe
Het Europese landschap wordt steeds uitdagender en complexer, meent Van Stiphout. “Bovendien moeten verzekeraars aan veel eisen voldoen. Het aantal wetten en regels neemt zelfs zienderogen toe.”
Voor de adviseurs van het Verbond is en blijft het daarom belangrijk om uitleg te geven in Brussel. Wat doen verzekeraars? Wat kunnen ze wel en wat niet.”
Samen met organisaties als Insurance Europe, de Global Federation of Insurance Associations (GFIA) en Amice (de Europese club van onderlinge verzekeraars) lobbyen van Stiphout en zijn collega Roy van Cooten in Brussel. Aan het eind van zijn betoog benadrukte hij dat er intussen veel Nederlanders op belangrijke posities in Europa zijn vertegenwoordigd. “Zo zit algemeen directeur Richard Weurding in de executive committee van Insurance Europe en is directeur Geeke Feiter van het Verbond voorzitter van de werkgroep Disruptive Technology van de GFIA. Bovendien hebben we in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in bilaterale contacten, onder meer met onze Franse, Duitse en Britse collega’s. Samen staan we immers sterker dan alleen!”

Nog vragen? Mail dan naar Jochem.