Skip to Content

5 vragen over de dierenverzekering

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Morgen is het Dierendag. En tegenwoordig verzekeren wij steeds vaker onze trouwe viervoeters. Yenta van der Lee is dierenarts en werkt bij OHRA als veterinair specialist. Ze geeft antwoord op 5 vragen.

1. Bestaat deze verzekering al lang? En is het populair?

“OHRA biedt sinds 2017 dierenverzekeringen aan voor honden en katten. Gelukkig is deze vorm van verzekeren steeds populairder onder huisdierbezitters. Volgens onze schatting is momenteel 25 procent van de honden en 8 procent van de katten verzekerd tegen ziektekosten. Gelukkig zien we de laatste jaren een stijging van het aantal verzekerde honden en katten. En dit komt ten goede aan de zorg voor het dier, je zou bijna kunnen zeggen dat het steeds hipper is je huisdier te verzekeren.”

2. Waarom is een dierenverzekering belangrijk voor huisdiereigenaren?

“Wij geloven echt dat je met een dierenverzekering baasjes helpt beschermen wat ze dierbaar is. Veel mensen zeggen wel een spaarpotje te hebben voor als het mis gaat met hun dierenvriend, maar dan blijken de kosten voor de dierenarts vaak veel hoger dan ingeschat. En dat die kosten vaak verkeerd ingeschat worden, blijkt uit ons eigen onderzoek. Soms leidt dit ertoe dat huisdiereigenaren van kostbare behandelingen afzien.”

3. Kun je wat meer vertellen over de kosten?

“Zoals gezegd, veel mensen onderschatten wat de kosten zijn. De factuur voor een gecompliceerde botbreuk bij een hond kan oplopen tot boven de 1.000 euro. En het hechten van wonden kan zo maar 400 euro kosten. En dan moet je ook nog rekening houden met kosten voor het consult en de medicijnen.
Wij bieden drie verschillende zorgpakketten met diverse verzekerde bedragen met daarnaast aanvullende modules. In zo'n aanvullende module dekken wij kosten voor gespecialiseerde behandelingen, zoals chemotherapie of gedragstherapie. Tegenwoordig is het beroep van dierenarts vrij dynamisch; huisdieren zijn emotie en veel mensen willen snel geholpen worden. Dit kan lijden tot grote drukte bij dierenartspraktijken.”

4. Hoe ontwikkelt de markt voor dierenverzekeringen zich, en wat kunnen we in de toekomst verwachten? Wat zijn de trends?

“De markt ontwikkelt zich razendsnel. Er komen nieuwe behandelmethoden en nieuwe medicijnen op de markt. Mensen zien hun huisdier steeds vaker als volwaardig onderdeel van het gezin. Meer dan vroeger, laten we zeggen 20 jaar geleden, kiezen mensen voor duurdere en moeilijke behandelingen. Ook omdat diergeneeskunde steeds specialistischer wordt. Neem laparoscopische sterilisatie. Bij deze ingreep worden er twee tot drie gaatjes van zo'n 5 mm gemaakt in de buik. De wond is dus veel kleiner vergeleken met een reguliere sterilisatie. Via de gaatjes worden een camera en instrumenten ingebracht in de buikholte, waarna de eierstokken worden verwijderd. Een gebroken pootje wordt tegenwoordig niet meer standaard gegipst, maar kan ook met platen en schroeven worden behandeld. Tegenwoordig kunnen honden en katten bij bepaalde typen kanker behandeld worden met chemotherapie. Aan kanker hoeven huisdieren vandaag de dag niet meer te overlijden. Tot slot kiezen steeds meer huisdiereigenaren voor gedragstherapie. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan honden met verlatingsangst of katten die in huis plassen.”

5. Wat is het meest vreemde wat jullie ooit hebben verzekerd? Verzekeren jullie ook begrafenissen van huisdieren?

“Je komt natuurlijk de gekste dingen tegen. Honden eten bijvoorbeeld van alles, denk maar aan bierdopjes, legoblokjes of zelfs de bril van de buurman. OHRA verzekert voor huisdieren begrafenissen en crematies. En dit afscheid is soms bijna vergelijkbaar met dat van overleden mensen. Hoewel wij alleen specifiek de crematie en begrafenis verzekeren, zien wij dat eigenaren van huisdieren er soms een bijzondere ceremonie van maken met bijvoorbeeld een urn met misschien wel een paar mooie pootafdrukjes. Zoals ik al zei: huisdieren zijn emotie, en ik ben blij dat we het beste voor onze huisvriendjes kunnen bieden wat zij verdienen.”


Was dit nuttig?