Skip to Content

De moeilijkheid van balansmanagement

Balansmanagement raakt alle facetten van de verzekeringsbusiness, op tactisch en strategisch niveau. Balansmanagement is nodig voor terugkerende activiteiten als kapitaalmanagement, analyse van capital generation en het ALM-proces. Maar het wordt ook gebruikt voor productontwikkeling & pricing, investmentbeslissingen en M&A. Goed balansmanagement brengt specialismen bij elkaar om successen te vergroten. Dat specialismen zijn verspreid over verschillende afdelingen of zelfs via consultants maakt efficiënt samenwerken of dezelfde taal speken lastig. Zodoende is het moeilijk om tot een consistente conclusie en strategie te komen. Denk bijvoorbeeld aan actuariële expertise rond risico’s in voorzieningen en productontwerp, of aan expertises op het gebied van beleggingen, risico’s, financiële modellen, kapitaalbronnen, compliance en strategie.

 

Cloudoplossing voor integraal balansmanagement

De oplossing voor integraal balansmanagement van associate partner MavenBlue brengt specialismen bij elkaar. Het werkt snel, efficiënt en is consistent. Zo kan een verzekeraar duurzaam risico’s van klanten overnemen op basis van efficiënte, snelle besluitvorming tegen faire en concurrerende prijzen. Uniek aan deze oplossing is dat je ingewikkelde analyses voortaan zelf kan doen. Het is bovendien een cloud-oplossing, dus je hebt geen omkijken naar installaties en updates, zowel qua techniek als regelgeving. Momenteel wordt het pakket uitgebreid met IFRS 17.

Een verzekeraar - en lid van het Verbond - die al naar tevredenheid met deze oplossing voor balansmanagement werkt is Onderlinge ’s-Gravenhage. Zij voerde begin 2021 de Balance Sheet Management cloudoplossing (BSM) van MavenBlue in. Hiermee hebben zij beter en vaker inzicht in het effect van de verwachte toekomstige bedrijfsvoering en verschillende economische scenario’s op de balans. Zo kan de verzekeraar de balans deterministisch en stochastisch naar de toekomst projecteren, onder andere voor ORSA en ALM-studies. De verzekeraar kan zelf de balans, de strategie met managementacties, en de economische en verzekeringstechnische scenario's configureren. Bij Onderlinge 's-Gravenhage heeft Sprenkels & Verschuren (partner van het Verbond) het opstellen en leveren van de economische scenario’s verzorgd.

Unigarant Verzekeringen eerste gebruiker van de Enterprise Pricing Management cloudoplossing

Een heel andere toepassing is de Enterprise Pricing Management cloudoplossing (EPM). Verbondslid Unigarant is no-nonsense, innovatief en loopt graag voorop in eerlijke pricing. Unigarant nam daarom deze cloudoplossing als eerste Nederlandse verzekeraar in productie. Met EPM heeft Unigarant haar pricingproces verder geoptimaliseerd. Eén van de succesfactoren daarin is de mogelijkheid van EPM om te koppelen met polis- en schadeadministraties, zoals Axon van Keylane. Daardoor is het importeren van polis- en schadegegevens met een klik op een knop geregeld. Belangrijke inzichten in bijvoorbeeld de portefeuille, tarieven, winstgevendheid en nieuwe productie zijn daarmee direct beschikbaar.

Deze zwaar beveiligde cloudoplossing stelt je in staat om zelfs de grootste portefeuilles in een split second door te rekenen, processen out-of-the-box te auditen en resultaten gemakkelijk met collega's delen. EPM past bekende, veel gebruikte technieken zoals Generalised Linear Models moeiteloos toe, en kan nieuwe, rekenintensieve technieken die gebruikmaken van machine learning goed verwerken: EPM kan snel, eenvoudig en geautomatiseerd risicomodellen maken én de belangrijkste wijzigingen in bestaande risicomodellen detecteren. Actuarissen en pricingexperts kunnen de voorgestelde modelwijzigingen analyseren, indien nodig aanpassen en verwerken tot tariefsaanpassingen en nieuwe tarieven.

Benieuwd of MavenBlue ook voor jouw organisatie kan werken? Joost van Bruggen, partner van MavenBlue, staat je graag te woord (06-42690986). Je kunt ook contact opnemen met Hilde Spithost, manager actuariaat bij Unigarant over EPM of Peggy Ariessen, actuaris balansmanagement bij Onderlinge ’s-Gravenhage over BSM. Je kunt hen bereiken via de algemene nummers van hun organisaties.