Skip to Content

Hoeveel tegels wip jij in 2024?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Op 21 maart start het NK Tegelwippen. Jij kan ook meedoen door tegels te wippen in je tuin. Geef ze door aan je gemeente, want ook dit jaar gaan gemeentes de strijd met elkaar aan. Maar er is natuurlijk een hoger doel: hoe minder tegels, hoe klimaatbestendiger ons land wordt. Én hoe minder tegels, hoe kleiner de kans op waterschade door slecht weer. Dus.., hoeveel ga jij er wippen?

Waarom wippen?

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast. Dat komt omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dagen. En ze laten geen water door als het regent, waardoor het riool overstroomt en regenwater je huis of kelder inloopt. Door meer planten, bloemen en bomen in je tuin, kan regenwater makkelijker de grond inzakken. En een groene omgeving zorgt voor meer verkoeling tijdens warme dagen.

Voorkom schade

Wat gebeurt er als we niet genoeg tegels wippen? Nou, dan krijgen we dus allemaal steeds meer te maken met waterschade door overstromingen of lekkages. Sarvesh Soekhai, schadebehandelaar bij Klaverblad Verzekeringen, vertelt hoe het precies zit en geeft tips om waterschade door slecht weer te voorkomen.

Doe ook mee

Het NK Tegelwippen 2024 duurt van 21 maart tot en met 31 oktober. Wip tegels en vervang ze door groen. De tegels die je hebt gewipt, geef je vervolgens op via de Tegelteller van jouw gemeente. Heeft jouw gemeente zich (nog) niet aangemeld? Geen probleem, want dan wip je voor de nationale Tegelteller! Hoe meedoen precies werkt, vind je op nk-tegelwippen.nl.

Dit NK maakt deel uit van de campagne Een groener Nederland begint in je eigen tuin!, een initiatief van de Groene Coalitie. De aangesloten partners, zoals Milieu Centraal en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ontwikkelen samen initiatieven om inwoners te helpen hun tuin klimaatadaptief en biodivers in te richten.


Was dit nuttig?