Bijeenkomsten
Met de Insurance Academy bent u van kennis verzekerd. De webinars, opleidingen en bijeenkomsten die de Insurance Academy organiseert, zijn daar een goed voorbeeld van. Vanaf de start van de Coronacrisis worden er veel webinars georganiseerd. In 2021 al meer dan 100 streams met meer dan 10.000 deelnemers! Zo bereiken we naast onze leden, de verzekeraars, ook steeds meer andere doelgroepen op een makkelijke en laagdrempelige manier. Daarnaast is met de komst van de inhouse studio per juni 2021 i.s.m. Online Seminar de techniek, beleving en look&feel van de webinars nog professioneler geworden. Voor de Coronacrisis bezochten jaarlijks zo’n 3.300 verzekeraars de ruim zestig fysieke bijeenkomsten. Bij het Verbond in huis – bijvoorbeeld in het insuranceLAB – of op locatie.
De meeste bijeenkomsten zijn gratis voor leden van het Verbond. Uitgangspunt is het opdoen van kennis. De ene keer door te luisteren naar of in gesprek te gaan met inspirerende sprekers, soms door te discussiëren, de andere keer door een workshop te volgen. De onderwerpen zijn divers: vakbekwaamheid, de deeleconomie, Solvency II, arbeidsongeschiktheid. Tegelijk is er de mogelijkheid collega’s van andere maatschappijen te ontmoeten, te netwerken en elkaar te inspireren.
Activiteitenoverzicht
Weten welke bijeenkomsten er op de agenda staan? Ga direct naar de activiteitenoverzicht.
PA-certificaten
Met de activiteiten van het Verbond zorgt u ervoor dat u Permanent Actueel (PA) bent – voor sommige medewerkers in de branche verplicht. Het Verbond helpt bij het aantonen dat u daar werk van maakt. Na deelname aan een bijeenkomst kan iedere deelnemer (die werkt bij een lid van het Verbond) namelijk een PA-certificaat ontvangen. Hiermee geeft het Verbond aan dat deze bijeenkomst bijdraagt aan uw vakbekwaamheid en de actualiteit van uw kennis. Tevens kunt u het PA-certificaat gebruiken als bewijs van aanwezigheid, indien u dit nodig hebt voor de aanvraag van PE-punten.
Activiteiten met partners
De Insurance Academy werkt samen met verschillende organisaties. Zo halen we nog meer kennis en nieuwe inzichten in huis. Of nieuwe methoden, waarmee we onze eigen kennis kunnen omzetten naar praktische resultaten.
Het Verbond van Verzekeraars wordt steeds meer een open platform: partners van buiten de verzekeringssector werken graag samen met het Verbond om zo meerwaarde te creëren voor onze leden, partners en de samenleving. Een partnership heet niet voor niets een partnership. Wij trekken samen op. Een samenwerking draagt dus ook altijd bij aan de doelstellingen van een partner.
Vaste partners zijn de partners van het insuranceLAB: TNO, het ministerie van Economische Zaken, GfK, Microsoft en KPMG. Zij zijn betrokken bij de trendavonden die we in het lab organiseren en zij organiseren innovatiesessies in eigen huis. Daarnaast werkt de Academy samen met diverse opleidingsinstituten, onder andere de Nyenrode Business University en de Universiteit van Amsterdam. De samenwerking wordt continu uitgebreid.
Vakkennis
De verzekeringsbranche is een typische kennissector – het functioneren van verzekeraars is in hoge mate afhankelijk van de kennis van de medewerkers. Daarom is vakkennis zo essentieel. Het beheersen van het vak, maar ook het actueel houden van deze kennis. Het vakgebied verandert immers continu. Vakkennis duidt op inhoudelijke kennis, dus gerelateerd aan de sector (bijvoorbeeld Schade) en aan de professionele rol (bijvoorbeeld Compliance).
De Insurance Academy draagt met activiteiten bij aan uw vakkennis. Bijwonen van bijeenkomsten draagt eraan bij dat deelnemers Permanent Actueel (PA) zijn – voor sommige medewerkers in de branche is dat verplicht. Na deelname aan een bijeenkomst kan iedere deelnemer (die werkt bij een lid van het Verbond) namelijk een PA-certificaat ontvangen. Hiermee geeft het Verbond aan dat deze bijeenkomst bijdraagt aan de vakbekwaamheid en de actualiteit van de kennis. Het certificaat kan ook worden gebruikt als bewijs van aanwezigheid voor bijvoorbeeld de aanvraag van PE-punten (indien de bijeenkomst daarvoor in aanmerking komt).
Vakinhoudelijke onderwerpen
De meest belangrijke beleidsvraagstukken zijn bij het Verbond ondergebracht in een dossier. De informatie en bijeenkomsten die worden georganiseerd over zo'n beleidsdossier, helpen de vakkennis van medewerkers in de sector hoog te houden. Hieronder is een overzicht te vinden.
Schade en preventie
- Opstal en inboedel
- Rampen en terreur
- Letselschade
- Verkeersveiligheid
- Reizen
- Asbest
- Aansprakelijkheid
- Zakelijke markt
- Klimaat
Leven en wonen
- Pensioenen
- Beleggingsverzekeringen
- Vermogensopbouw
- Hypotheken
- Uitvaartverzekeringen
Werk en inkomen
- Arbeidsongeschiktheid
- Zelfstandigen
- Medische acceptatie
- Beschikbare premieregeling
- En bloc
Bedrijfsvoering en toezicht
- Solidariteit / Solvency II
- Mededinging
- Governance
- Provisieverbod
- Vakbekwaamheid
- Toezicht
Toekomst en innovatie
- Big data & privacy
- Duurzaam beleggen
- Mobiliteit
- Technologische revolutie
- Innovatieagenda
Overige
- Distributie
- Vervoer (motorrijtuigen)