Tijdens hete zomerdagen is er kans op onweer, zeker als ook de luchtvochtigheid hoog is. In Nederland onweert het jaarlijks gemiddeld op 25 dagen. Het vaakst onweert het boven het westen van Brabant: gemiddeld 34 keer per jaar. Het aantal bliksemontladingen komt jaarlijks boven de 200.000. Meer dan negentig procent daarvan vindt plaats in de lente- en zomermaanden.
Door klimaatverandering stijgt het aantal zomerse en tropische dagen. Onweersbuien zullen dan ook vaker voorkomen. Daarmee stijgt de kans op bliksemontladingen en dus op schade door blikseminslag. Hoe warmer het wordt, hoe groter die kans is: per graad opwarming neemt het aantal bliksemontladingen toe met 10 tot 15 procent.
Particulier
Woning
Verzekerd:
- De meeste particuliere woonhuisverzekeringen dekken schade door blikseminslag en inductie (nadat de bliksem in de buurt is ingeslagen, komt stroom de woning binnen via buitenleidingen).
Auto
Verzekerd, mits er sprake is van een casco- of allriskverzekering:
- Schade aan de auto door blikseminslag.
- Geen invloed op bonus/malus regeling.
Zakelijk
Gebouwen en inventaris
Verzekerd:
- Schade door blikseminslag.
Optioneel te verzekeren:
- Inductie (nadat de bliksem in de buurt is ingeslagen, komt stroom de gebouwen binnen via buitenleidingen).
Bedrijfsauto
Verzekerd, mits er sprake is van een casco- of allriskverzekering:
- Schade aan voertuigen door blikseminslag.
- Geen invloed op bonus/malus regeling.
De informatie op deze website gaat uit van de veelal standaard geldende uitgebreide voorwaarden. Het kan zijn dat u en uw verzekeraar hiervan zijn afgeweken.
Dit product is mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.