Skip to Content

College Actualiteiten Aansprakelijkheidsrecht

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Actueel blijven op het gebied van aansprakelijkheidsrecht is een must voor vele functies binnen de verzekeringsbranche. Daarom organiseert het Verbond van Verzekeraars in samenwerking met onze partner Kennedy Van der Laan Advocaten (KVdL) een online college op 18 november van 13.00 tot 14.00 uur over de laatste actualiteiten en jurisprudentie binnen het aansprakelijkheidsrecht.

Dit college is een illustratie van de manier waarop wij in 2025 samen met KVdL collegereeksen over de AVP en AVB willen gaan aanbieden. 

Mis dit college niet en blijf up-to-date op het gebied van aansprakelijkheidsrecht!

Tijdens het college op 18 november worden de volgende onderwerpen besproken:

  • Het afzinkkelderarrest (ECLI:NL:HR:2024:17): hoe je, ondanks zorgvuldig gehandeld, toch aansprakelijk kan zijn voor schade van een ander, als gevolg van jouw handelen. Welke gevolgen heeft het arrest voor de praktijk?
  • De aansprakelijkheid van de assurantietussenpersoon: wat mag van de tussenpersoon worden verwacht? Wat is een passende verzekering, (hoe) moet worden gewaakt voor onderverzekering en voor verzwijging, hoe om te gaan met een intermediairwijziging? Bestaat het vereiste causaal verband tussen de fout en de gestelde schade als de tussenpersoon een fout maakt? Is er wel schade?
  • Het Fjordenpaardenarrest (ECLI:NL:HR:2024:258): Is het onderscheid tussen de primaire dekkingsomschrijving en de preventieve garantieclausule van tafel? Hoe nu om te gaan met vervalbedingen?
  • Knelpunten bij samenloop: Is er wel echt sprake van samenloop? Wie moet de zaak in behandeling nemen? Welke verdeelsleutel moet voor de onderlinge draagplicht worden gehanteerd? 
  • Het ‘alcohol’ arrest (ECLI:NL:HR:2023:1164) en handrem arrest (ECLI:NL:PHR:2023:1166): mocht een beschonken verzekerde (te goeder trouw) aannemen dat zijn aansprakelijkheid door een verzekering was gedekt? En wie wordt als ‘bestuurder gekwalificeerd als een inzittende aan de handrem trekt?

Voor wie

Dit college staat open voor zowel leden als voor andere geïnteresseerden in aansprakelijkheidsrecht. Deelname is met name interessant voor:

  • Acceptanten, schadebehandelaars, schaderegelaars en juristen bij (rechtsbijstand)verzekeraars;
  • Schade-experts;
  • Belangenbehartigers en advocaten;
  • Schadebehandelaars bij verzekeringsmakelaars;
  • Schadebehandelaars bij volmachten.

Dit levert het je op

  • Je bent op de hoogte van de meest belangrijke actualiteiten en jurisprudentie op het gebied van aansprakelijkheid;
  • Door de duiding van uitspraken ben je beter in staat om de impact van deze uitspraken op je eigen werk of interne processen te bepalen.

Wanneer?

Dit online college vindt plaats op maandagmiddag 18 november a.s. van 13.00 tot 14.00 uur.

Docenten

Marit van der Pool

Marit van der Pool adviseert en procedeert over beroepsaansprakelijkheid, bestuurdersaansprakelijkheid en op het brede terrein van het verzekeringsrecht. Marit vertegenwoordigt accountants en notarissen in civielrechtelijke en tuchtrechtelijke procedures. Daarnaast adviseert zij verzekeraars over dekkingsvraagstukken, de interpretatie van verzekeringsovereenkomsten en het opstellen van polisvoorwaarden.

Ook adviseert zij regelmatig in internationale verzekeringskwesties. Zij is aanspreekpunt binnen Kennedy Van der Laan voor Global Access Lawyers, een wereldwijd platform dat partijen uit de verzekeringsbranche toegang biedt tot erkende specialisten op het gebied van verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht.

Rosalinde Montulet

Rosalinde is advocaat in de praktijkgroep Verzekering & Aansprakelijkheid van Kennedy Van der Laan. Zij adviseert en procedeert met name veel over materiële (technische) schades, in relatie tot verschillende verzekeringspolissen (AVB, Property, BA, CAR etc.). Sinds 2023 is Rosalinde, naast advocaat, ook als wetenschappelijk docent werkzaam bij de master Aansprakelijkheid en Verzekering, waar zij onder meer het vak Verzekeringsrecht geeft. Verder rondde Rosalinde in 2024 de postacademische Leergang Verzekeringsrecht aan het Eggens Instituut in Amsterdam cum laude af.

Rosalinde is lid van diverse verenigingen binnen de branche, waaronder Cobra 1998, Young Insurance, de Marine Insurance Associates (MIA) en de Vereniging voor Verzekeringswetenschap. Daarnaast is zij onderdeel van de transportcommissie van de Dutch Arbitration Association (DAA).

Kosten en voorwaarden

Kosten:

Werk je bij een lid van het Verbond van Verzekeraars dan bedragen de deelnamekosten voor dit college € 85,- (excl. 0 % btw). 

Voor overige geïnteresseerden bedragen de kosten voor dit college € 115,- (excl. 0% btw).

Meld je wel aan met jouw persoonlijke werkmailadres. Zo kunnen wij beoordelen welke kosten verbonden zijn aan jouw deelname. 

Voorwaarden:

Op dit college zijn de Algemene Voorwaarden van Dienstverlening Verbond BV van toepassing. Door inschrijving verklaar je je akkoord met de Algemene Voorwaarden van Dienstverlening Verbond BV.

  • Vanaf inschrijving geldt een bedenktermijn van 14 dagen.
  • Bij annulering na 14 dagen is het volledige deelnamegeld verschuldigd. 
  • Annuleringen dienen per e-mail te worden doorgegeven aan het organisatiebureau van de Insurance Academy.
  • Plaatsing geschiedt na beoordeling van de inschrijving door de Insurance Academy.
  • Facturatie van deze kosten geschiedt vanuit Dienstverlening Verbond BV.

PA-certificaat / PE-punten

Dit college draagt bij aan het actueel houden van relevante kennis over dit thema. Na afloop ontvang je een deelnamecertificaat, mits je het college live helemaal volgt en je met je eigen account bent ingelogd. Dit certificaat kan onderdeel zijn van eigen maatschappijprogramma’s op het gebied van Permanent Actueel (PA).

Voor het live deelnemen aan dit college kent het NIVRE 1 PE-punt toe. Je krijgt na het college live gevolgd te hebben een PA-certificaat. Met dit bewijs van deelname kun je zelf de PE-punten bij NIVRE aanvragen.

Voor advocaten

Op grond van de Verordening op de vakbekwaamheid, mag je als advocaat zelf beoordelen of het volgen van een bijeenkomst je vakbekwaamheid ten goede komt. Voor het live volgen van dit college ontvang je na afloop een certificaat van deelname.

Voor meer informatie over de verdere voorwaarden van de Nederlandse Orde van Advocaten verwijzen wij je naar de Verordening op de vakbekwaamheid en de Regeling vakbekwaamheid. Het aantal lesuren voor dit college is één uur.

Terugkijken?

Let op: Als je dit college niet live kijkt maar terugkijkt, ontvang je géén deelnamecertificaat en kun je hiervoor ook géén PE-punten ontvangen.

Overige informatie

  • Dit college kent het niveau van een training;
  • Er worden geen eisen gesteld aan een vooropleiding;
  • Er gelden geen vrijstellingen voor dit college;
  • Studiemateriaal is voor dit college niet van toepassing;
  • Dit college kent géén eindtoets of examen.

Inschrijven

Schrijf je in via de knop onderaan deze pagina.

Je kan je inschrijven tot vrijdag 15 november 2024 10.00 uur.
Meld je aan met jouw persoonlijke werkmailadres. Alleen zo kunnen wij beoordelen welke kosten voor jou verbonden zijn aan jouw deelname. Na aanmelding ontvang je een link om deel te nemen.

Liever terugkijken?
Kun je op het moment van het college niet kijken? Geen probleem! Het college is terug te kijken op een moment dat het jou wél uitkomt. Terugkijken kan tot 2 maanden na het college. Voor deze terugkijkmogelijkheid moet je je wel hebben aangemeld.

Onze Partner

Heeft u vragen?

Wil je meer weten over deze opleidingen en trainingen? Ik beantwoord graag je vragen!