Skip to Content

Digitale toegankelijkheid: ben jij er klaar voor?

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Digitale toegankelijkheid: ben jij er klaar voor?

De European Accessibility Act uitgelegd

Vanaf 28 juni 2025 wordt de European Accessibility Act (EAA) van kracht. Dit is een richtlijn van het Europees Parlement die als doel heeft om producten en diensten toegankelijk te maken voor iedereen, ongeacht eventuele handicaps of beperkingen. Goed nieuws voor de circa 4 miljoen Nederlanders met een beperking! Maar ook van belang voor verzekeraars: ook zij moeten vanaf 28 juni 2025 voldoen aan de toegankelijkheidswet. De AFM houdt hier toezicht op. In dit webinar zal de AFM toelichting geven op de wetgeving en de implicaties voor de markt en het toezicht. En is het mogelijk om als kijker vragen te stellen. Wil je zeker weten dat jouw vraag in het webinar beantwoord kan worden, stel deze dan nu al aan Patricia Swienink. Een aantal vragen beantwoordt de AFM al op de website, kijk daarvoor hier. Deze lijst met vragen wordt regelmatig geactualiseerd. 

Hoe je als verzekeraar in de praktijk aan de slag gaat met digitale toegankelijkheid vertelt Michel Dijkshoorn, projectleider toegankelijkheid / WCAG bij De Onderlinge ’s-Gravenhage. Deze verzekeraar heeft dit jaar de toegankelijkheidvereisten toegepast op de eigen website. Waar zijn ze begonnen, welke stappen hebben ze gezet, wie van de organisatie waren er allemaal bij betrokken, wat ging er goed, wat was ingewikkeld? Michel doet het allemaal uit de doeken.

De richtlijnen voor digitale toegankelijkheid gaan uit van vier principes:

  • Waarneembaar: iedereen moet alle content op je website of app kunnen waarnemen.
  • Bedienbaar: iedereen moet je website of app kunnen bedienen.
  • Begrijpelijk: iedereen moet de informatie en de werking van jouw website of app kunnen begrijpen.
  • Robuust: iedereen moet je website of app kunnen gebruiken ook als technologieën zich ontwikkelen.

Dit betekent dat digitale toegankelijkheid de hele organisatie raakt: de website moet toegankelijk gemaakt worden, de documenten (zoals polisvoorwaarden) ook, het taalgebruik moet eenvoudig zijn, video’s moeten ondertiteld worden etc. Wil je nu al weten hoe jouw website ervoor staat? Kijk dan eens op ismijnsitetoegankelijk.nl

Tijdens het webinar is ruime mogelijkheid tot het stellen van vragen. Wil je zeker weten dat jouw vraag in het webinar beantwoord kan worden, stel deze dan nu al aan Patricia Swienink.

Zorg dat ook jouw organisatie op tijd klaar is en meld je aan voor dit webinar. Aanmelden kan t/m maandag 13 januari, 12.00 uur. 

Bestemd voor
Medewerkers van zowel leden, als van (associate) partners worden van harte uitgenodigd om aan dit webinar deel te nemen. Ook overige geïnteresseerden zijn van harte welkom.
Deelname is vooral interessant voor compliance-, communicatie-, ict-medewerkers en webbeheerders.

Programma en sprekers
Aanvang: 15.00 uur
Duur: ca. 1 uur

  • Opening door Patricia Swienink: wat is digitale toegankelijkheid? 
  • Toelichting door Tamar van der Zalm en Stephanie Löben Sels, toezichthouders bij de AFM, over de wetgeving en de implicaties voor de markt en het toezicht.
  • Michel Dijkshoorn van Onderlinge ’s Gravenhage: Digitale toegankelijkheid in praktijk, hoe heeft Onderlinge ‘s Gravenhage dat aangepakt?
  • Beantwoording vragen.

Kosten
Voor medewerkers werkzaam bij een lid van het Verbond van Verzekeraars of bij een (associate) partner zijn aan deelname geen kosten verbonden. Dit webinar valt onder het lidmaatschap of de partnershipbijdrage. Weet je niet zeker over jouw organisatie als lid of (associate) partner bij het Verbond van Verzekeraars is aangesloten, check dan de ledenlijst of het overzicht met (associate) partners.

Nog geen (associate) partner? Kijk hier voor meer informatie over onze partnerships.

Voor medewerkers die aangesloten zijn bij Adfiz en NVGA bedragen de deelnamekosten € 63,-(excl. btw).
Voor overige geïnteresseerden bedragen de kosten € 90,- (excl. btw).

  • Op deze bijeenkomst zijn de Algemene Voorwaardenvan Dienstverlening Verbond BV van toepassing. Door inschrijving verklaar je je akkoord met de Algemene Voorwaarden van Dienstverlening Verbond BV.
  • Vanaf inschrijving geldt een bedenktermijn van 14 dagen.
  • Plaatsing geschiedt na beoordeling van de inschrijving door de Insurance Academy.
  • Facturatie van deze kosten geschiedt vanuit Dienstverlening Verbond BV.

PA-certificaat
Na dit webinar ben je onder meer op de hoogte van:

  • De toegankelijkheidswet - European Accessibility Act (EAA).
  • De verplichtingen die uit deze wet voortvloeien.
  • De wijze waarop de AFM toezicht houdt op de naleving van de wet.
  • Best practice van een verzekeraar om te voldoen aan de toegankelijkheidseisen.

Dit webinar draagt bij aan het actueel houden van relevante kennis en kunde over dit thema.
Na het volgen van dit webinar ontvang je automatisch een bewijs van deelname (PA-certificaat).

Dit certificaat kan onderdeel zijn van eigen maatschappijprogramma’s op het gebied van Permanent Actueel (PA).

Meer informatie en vragen
Voor meer informatie en vragen kun je contact opnemen met Patricia Swienink

Hoe kun je deelnemen aan dit webinar?
Dit webinar organiseren wij via OnlineSeminar. Voor deelname moet je éénmalig een account aanmaken bij OnlineSeminar Je moet je apart voor deelname aanmelden.
Na je aanmelding ontvang je de link om deel te kunnen nemen. Na registratie bij OnlineSeminar voor de webinars van het Verbond, kun je voor toekomstige Verbondswebinars van dat account gebruik maken en hoef je je niet opnieuw te registreren.
Kun je op het moment van het webinar niet kijken? Geen probleem! Het webinar is ook terug te kijken op een moment dat het jou wél uitkomt. Ook daarvoor moet je je wel hebben aangemeld.

Complianceregeling Mededinging
Deelnemers aan dit webinar vallen onder de Complianceregeling Mededinging van het Verbond en worden geacht zich te houden aan de geldende mededingingsregels en met de inhoud van de regeling bekend te zijn.

Privacyverklaring
De Insurance Academy is onderdeel van het Verbond van Verzekeraars. Op de verwerking van persoonsgegevens die aan de Insurance Academy worden verstrekt is daarom de privacyverklaring van het Verbond van Verzekeraars van toepassing. Artikel 5 van die verklaring handelt specifiek over gegevens die worden verstrekt in het kader van deelname aan een activiteit of bijeenkomst van het Verbond (de Insurance Academy).