Skip to Content

Beleggingsdilemma (3): Innovatieve technologieën en disruptieve industrieën

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Verzekeraars beleggen hun geld. Liefst zo goed en zo duurzaam mogelijk. Maar hoe doe je dat? Wanneer doe je het goed? En welke dilemma’s kom je onderweg allemaal tegen? In deze nieuwe serie praten wij met en over het werk van de Commissie (duurzaam) financieren en beleggen.

Na Hugo Elsing van Allianz en Femke Bakker van Ansvar is het de beurt aan commissievoorzitter Patrick Klijnsmit van a.s.r. om zijn licht te laten schijnen op alle beleggingsdilemma’s die een rol spelen bij het investeren in innovatieve technologieën en disruptieve industrieën. Klijnsmit is CEO van a.s.r. asset management en CIO van a.s.r.

Patrick Klijnsmit
Patrick Klijnsmit

“Medio vorig jaar kreeg a.s.r. groen licht voor de overname van de Nederlandse verzekeringsactiviteiten van Aegon. We zijn momenteel nog bezig met de integratie van alle activiteiten, dat geldt ook voor het integreren van de beleggingsportefeuille. Onze asset management-afdeling bestaat momenteel uit 270 mensen en gezamenlijk beheren we een portefeuille van ruim 100 miljard euro. Dit beheer doen we via onze interne beleggingsdesks voor aandelen, credits en staatsobligaties, waar we de portefeuilles zelf beheren. Daarnaast werken we voor specifieke categorieën beleggingen samen met externe asset managers.

We zijn op dit moment bezig om de inrichting van de beleggingsportefeuilles van a.s.r. en Aegon Nederland meer op elkaar af te stemmen. Dit speelt bijvoorbeeld bij het ESG-beleid. Concreet betekent dit dat het ESG-beleid van a.s.r. nu ook van toepassing is op de portefeuille van de voormalige Aegon-onderdelen.
Bij het beleggen in innovatieve technieken zie je dat a.s.r. en Aegon Nederland verschillende paden bewandeld hebben. Zo heeft a.s.r. kleinere posities opgebouwd in private equity-fondsen met een impactfocus en zijn er meer directe beleggingen in bijvoorbeeld zonne- en windparken. Aegon Nederland investeerde dan weer wat meer in grotere fondsen.”

 Wat is het dilemma?
Het dilemma dat we Patrick Klijnsmit voorleggen gaat over het financieren van innovatieve technologieën en disruptieve industrieën. Moeten verzekeraars investeren in innovatieve technologieën en disruptieve industrieën, zoals kunstmatige intelligentie, blockchain, of biotechnologie, om kansen voor groei en rendement te benutten, ondanks de onzekerheid en volatiliteit die gepaard gaan met deze opkomende sectoren? Of moeten zij zich terughoudend opstellen en investeren in meer traditionele en gevestigde industrieën om het risico op kapitaalverlies te minimaliseren?

Verzekeraar, blijf bij je leest

Met betrekking tot het dilemma, stelt Klijnsmit dat a.s.r. hier regelmatig mee geconfronteerd wordt. “Er is een maatschappelijke behoefte om startups te ondersteunen en we zien meerwaarde in het vooruitbrengen van de wereld, maar het is best complex om hier financiering voor te verstrekken. Zo kost het bij beginnende bedrijven meer tijd en energie om te kijken of het de investering waard is, gaat het vaak om relatief kleine posities en is het niet altijd helemaal duidelijk wat het rendement gaat worden en hoe de governance en structuur in elkaar zitten. Je moet dus op zoek naar een strategie die behapbaar is, maar die ook een goede return on effort geeft. Kortom, we zien de waarde van investeringen in innovatieve en disruptieve technologieën, maar het is een complexe strategie.”

"Je moet op zoek naar een strategie die behapbaar is, maar die ook een goede return on effort geeft"

Klijnsmit benadrukt dat het belangrijk is om ‘bij je leest’ te blijven als verzekeraar. “Je kunt niet overal verstand van hebben. We focussen ons bij investeringen in startups enkel op gebieden die we begrijpen en waar we ons vanuit onze ESG-focus voor willen inzetten.”

AI selecteert beleggingen

Hoe gebruikt a.s.r. zelf nieuwe technologieën als kunstmatige intelligentie in haar bedrijfsvoering? “Op dit moment gebruiken we AI voor analyses en helpt deze technologie ons in het selectieproces. We zetten kunstmatige intelligentie bijvoorbeeld in om ESG-verslagen te screenen. Dit zijn vaak enorme lappen tekst, waarbij je AI gebruikt om de verslagen te lezen en te beoordelen. Het mes snijdt hier aan twee kanten. Aan de ene kant kunnen we hierdoor meer analyses doen, aan de andere kant maken we ook efficiënt gebruik van onze capaciteit waardoor je dieper kunt ingaan op de beleggingen die uiteindelijk komen bovendrijven. We gebruiken deze techniek ook voor het analyseren van jaarrekeningen bij de aandelendesk.”

Het daadwerkelijk aan AI overlaten van de selectie ziet Klijnsmit niet snel gebeuren. “AI kan een fantastische tool zijn, maar het fingerspitzengefühl van onze portfoliomanagers is juist onze grootste asset.”

"AI kan een fantastische tool zijn, maar het fingerspitzengefühl van onze portfoliomanagers is juist onze grootste asset"

Klijnsmit vertelt dat a.s.r. op het gebied van beleggingen focus heeft aangebracht op vier thema’s. “Het eerste thema is het werken naar een betere gezondheidszorg. Hierbij kun je denken aan innovatieve therapieën tegen kanker. Het tweede thema is mensenrechten, waarbij we bijvoorbeeld investeren in sociale huisvesting. Als derde focusthema hebben we energie. We beleggen niet alleen in zonne– en windparken, maar juist ook in technieken die we nodig hebben in de energietransitie, zoals batterijopslag. Het vierde en laatste thema is biodiversiteit. Hiervoor kijken we naar nieuwe technische ontwikkelingen. Zo investeren we in het bedrijf NX Filtration. Deze onderneming levert membraamfilters voor waterzuiveringsprocessen waarmee je, zonder chemische voorbehandeling, microdeeltjes als PFAS uit het water kunt halen. Ook beleggen we in het bedrijf Kingfish, een pionier en leider in duurzame landaquacultuur. Dit is een relatief nieuwe sector waarbij vis wordt gekweekt met behulp van geavanceerde recirculerende aquacultuursystemen op land. Dierenwelzijn staat voorop en de vis wordt gekweekt zonder gebruik van antibiotica en vaccins.”

De a.s.r.-directeur benadrukt tot slot dat beide ondernemingen kleinere partijen zijn waar je potentieel een groot verschil kunt maken met een relatief bescheiden investering. Ook onderstreept hij nogmaals dat het heel belangrijk is om je in deze disruptieve bedrijven te verdiepen voor je er als verzekeraar mee in zee gaat.

“We hebben een eigen ESG-team dat snapt wat er speelt en dat er de technische kennis voor heeft. Zo beleggen we wel in AI via chipfabrikanten, maar niet in AI-startups. Je moet niet investeren in een technologie die je zelf onvoldoende snapt. Een juiste focus is essentieel.”

Wie zitten er in het ESG-team van a.s.r.?

Het ESG-team van a.s.r. bestaat uit deskundigen met verschillende achtergronden. “Het is voor ons van belang om voor onderwerpen op het gebied van mensenrechten, gezondheidszorg, klimaat en biodiversiteit eigen kennis in huis te hebben en in het 12-koppige team is deze expertise dan ook geborgd. Elk teamlid volgt de ontwikkelingen in zijn of haar vakgebied. Als je daar een beleggingsvoorstel neerlegt, hebben ze daar een visie op. Dit is zeer belangrijk want je moet goed beslagen ten ijs komen.”

 


Wat doet de Commissie (duurzaam) financieren en beleggen?

Klijnsmit zit namens a.s.r. in de Commissie duurzaam financieren en beleggen (CDFB) van het Verbond van Verzekeraars. In deze commissie zitten vooral CIO’s (Chief Investment Officers) van diverse verzekeraars. Zij bespreken ontwikkelingen, dilemma’s en uitdagingen op het gebied van (duurzaam) financieren en beleggen. Bijvoorbeeld over de energietransitie en duurzaamheidsrapportages. Daarnaast vinden er regelmatig gesprekken met de overheid plaats over publiek-private financieringsoplossingen. En met ngo’s over de verwachtingen die zij hebben van de investeringen die verzekeraars doen.

Keuzes zijn zelden zwart-wit
In totaal beleggen Nederlandse schade- en levensverzekeraars zo’n 400-450 miljard euro per jaar. De keuzes waarvoor ze staan, zijn zelden zwart-wit. Met deze nieuwe serie over Beleggingsdilemma’s wil de CDFB graag uitleggen wat er allemaal komt kijken bij maatschappelijk verantwoord en duurzaam financieren/beleggen.

In deel 4 komt Achmea aan het woord.


Was dit nuttig?