Skip to Content

Verklein kans op schade door extreem weer

Op deze pagina is ook content beschikbaar exclusief voor leden Log in voor toegang of vraag account aan.

Extreem weer in de vorm van fikse hagelbuien, hevige neerslag of langere periodes van droogte neemt toe en leidt tot meer overlast bij particulieren en bedrijven. Om de kans op schade door noodweer te verkleinen, delen wij praktische tips op de nieuwe webpagina ‘Preventietips extreem weer’.

Zes weertypes

De webpagina is opgesplitst in tips voor particulieren en bedrijven. Vervolgens is er een onderverdeling gemaakt op basis van de zes weertypes: droogte, hagel, neerslag, onweer, overstroming en storm. Dit maakt de informatie overzichtelijk en snel vindbaar.

Wateraccumulatierisico

Eén van de tips voor bedrijven gaat over het wateraccumulatie. Hebben ondernemers inzicht in het wateraccumulatierisico van het dak van het bedrijfspand? Zo niet, dan is het verstandig om het dak te laten controleren door een gespecialiseerd adviesbureau of constructeur. Wateraccumulatie is de opeenhoping van water op één plek. Als de afvoer niet goed werkt, blijft het water liggen. Dit zorgt voor druk op de dakconstructie en kan leiden tot overbelasting en eventueel lekkage.

Minder bestrating

Als het gaat om extreme droogte, blijft de tip ‘minder bestrating’ actueel voor zowel particulieren als bedrijven. Hoe minder bestrating in de tuin of op het bedrijventerrein, hoe makkelijker regenwater in de bodem kan zakken. Daarnaast biedt het verwijderen van tegels of beton meer ruimte aan flora en fauna en het natuurlijke bodemleven. Ook houdt 'het groen' de grond koeler waardoor er minder water verdampt.

Bekijk deze en meer tips op de nieuwe webpagina ‘Preventietips extreem weer’.

De preventietips zijn verzameld vanuit het Platform Klimaat, in het bijzonder door Wim de Jong van Nationale Nederlanden en zijn team van experts. Voor vragen of aanvullingen kun je terecht bij beleidsadviseurs Timo Brinkman en Vylon Ooms.

Meer over klimaat


Meer weten over wat het Verbond van Verzekeraars doet op het gebied van klimaat(verandering)? Bekijk dan onze themapagina Klimaat.


Was dit nuttig?