Op verschillende fronten is wet- en regelgeving in de maak. Bijvoorbeeld de wet Ingroeiquotum en streefcijfers, de corporate governance code, de Beleidsregel geschiktheid beleidsbepalers, de uitvraag van DNB naar niet-financiele risico’s (NFR), de Europese richtlijn gelijke beloning, de algemene wet gelijke behandeling en de wettelijke Banenafspraak.
Maar niet alleen de maatschappij vraagt erom, een goed D&I-beleid is essentieel voor het bouwen van sterke, innovatieve en veerkrachtige organisaties.
Verrijking van perspectieven: Diversiteit brengt verschillende perspectieven, ervaringen en denkwijzen samen. Het leidt vaak tot creatievere oplossingen voor problemen en innovatie, omdat gevarieerde teams verschillende invalshoeken bieden.
Morele en ethische verantwoordelijkheid: Het is belangrijk om gelijke kansen en behandeling te vergroten binnen onze samenleving. Organisaties dragen hieraan bij door diversiteit en inclusie te omarmen en discriminatie te bestrijden.
Verbetering van besluitvorming: Gevarieerde teams kunnen betere beslissingen nemen omdat ze een breder scala aan meningen en informatie vertegenwoordigen. Dit helpt om groepsdenken te vermijden en de kwaliteit van besluitvorming te verhogen.
Aantrekken van talent: Organisaties die D&I omarmen, trekken een diversiteit aan talent aan. Mensen voelen zich thuis op werkplekken waar ze worden gewaardeerd, ongeacht hun achtergrond, geslacht, seksuele geaardheid, etniciteit, of andere kenmerken.
Klantgerichtheid: Een gevarieerd personeelsbestand helpt bij het begrijpen van uiteenlopende klantenbehoeften en bij het opbouwen van sterkere relaties met allerlei klanten.
Reputatie: Klanten en andere stakeholders beoordelen organisaties die bekend staan als divers en inclusief vaak positiever. Dit helpt om het imago van een organisatie te versterken.